WonderLAN BTH 2014. Foto: Carina Melin/SverigesRadio
Digitaliseringskommissionen vill få fler kvinnor att läsa IT eftersom det i dag i stort sett bara är män som konstruerar tekniken. Foto: Carina Melin/SverigesRadio

Kvinnor på IT-utbildningar kan få gratis utbildning

"Synd när man ska behöva särbehandla folk"
1:45 min

Åsikterna på BTH går isär om det är rätt att jämna ut könsbalansen på IT-utbildningar genom att kvinnliga studenter ska få sina studiemedel betalda

Kvinnor som studerar IT på högskolenivå ska kunna få sina studiemedel betalda, det föreslår den statliga Digitaliseringskommissionen som jobbar på regeringens uppdrag.

Kim Restad pluggar IT på Blekinge tekniska högskola, BTH, och är den enda tjejen i sin klass på civilingenjörsprogrammet.

– Jag har lite svårt att bestämma mig. Jag tycker absolut att det är jättebra att man satsar pengar på att få in fler kvinnor. Jag tycker att det är lite synd när man ska behöva särbehandla folk och att det inte gäller när situationen är omvänd.

Efter examen
Förslaget innebär att kvinnor som pluggar IT ska kunna få sina studiemedel återbetalda för sex terminers studier. Det ska ske efter erlagd examen.

Regeln ska gälla utbildningar som har mindre än 15 procent kvinnor, i dag handlar det om cirka hälften av de drygt 150 IT-utbildningar på högskolor och universitet. Antagningen ska ske på meriter som nu.

Jätteviktigt
Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen motiverar förslaget.

– Det är jätteviktigt av det skälet att i dag använder alla människor, oavsett om man är kvinna eller man, teknik i lika stor utsträckning. I dag är det i stort sett bara män som konstruerar tekniken och vi behöver få in alla perspektiv, säger han.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".