Julklappar under en gran. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Förhoppning - eller förväntning? Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Psykologen: Lär er skilja på förväntningar och förhoppningar

"Dåligt sätt att rusta barnen inför livet"
8:16 min

Inget barn far illa över att inte få någon paketkalender. Dra ner förväntningarna, råder psykologen.  

Psykologen Mattias Lundberg tycker att den viktigaste frågan kring de paketkalendrar som vi pratat om under förmiddagen är det merjobb som det kräver av föräldrarna.

– När vi ser andra föräldrar göra sånt här för sina barn är det lätt att känna att "jag borde också". Det brukar kallas för "majoritetsmissförstånd". Man tror att "alla andra gör...", förklarar han.  

Mattias Lundberg säger att han tror att de flesta barn inte har några förväntningar på att få paket varje dag fram till jul. 

– Men om vi skulle arbeta in de här mönstren och ständigt kratta framför barnen så kommer de så småningom att tro att hela livet ska bli sådant. Att saker bara kommer till dem. Det är ett ganska dåligt sätt att rusta dem för livet, berättar han. 

Istället, tycker Mattias Lundberg, måste både vuxna och barn lära sig skilja på förhoppningar och förväntningar. 

– Jag brukar kalla mig för en lyckliga pessimisten. Jag har inte så höga förväntningar, vilket gör att jag blir dubbelt så glad när jag väl får något, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".