Skillinge hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Polisen bekräftar att det kommit en gummibåt med flyktingar till Skillinge hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Kustbevakningen redo ta emot flyktingar i gummibåtar

"Beredda på att båtar kan dyka upp"
5:30 min

Polisen utreder händelsen där en gummibåt med flyktingar ska ha kommit till Skillinge hamn på Österlen. Kustbevakningen är redo för samma sak här i Blekinge. 

Kustbevakningen i länet har sedan tidigare beredskap för att ta emot flyktingar som eventuellt skulle kunna komma hit via båt.

Sedan de stärkta gränskontrollerna infördes i Sverige för ett par veckor sedan har man förhöjd övervakning ute till havs, framförallt via flygplan.  

– Det som hände i Skillinge är bara en enda händelse, om det nu verkligen stämmer. Men sedan ett par veckor tillbaka så har vi efter förfrågan från polisen en ökad bevakning för den här typen av situationer, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Hur Kustbevakningens insats skulle se ut, beror bland annat på hur skicket på båten är förklarar han. 

– Handlar det om gummibåtar så kan det ju bli fråga om en räddningsinsats, alltså föra människorna till trygghet. Efter det kan vi behöva lämna över personerna till polisen, som en del i gränskontrollerna, säger Mattias Lindholm.  


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".