JAS Gripen
1 av 2
Jas Gripenplan i luften. Foto: Stefan Kalm / Scanpix
Allan Widman (FP) ordförande försvarsutskottet. Foto: Pontus Lundahl/TT
2 av 2
Allan Widman (L) ordförande försvarsutskottet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Akut risk undanröjd för att Jas Gripen blir stående

"Att stridsflygplanen ska bli stående är naturligtvis inget alternativ"
3:15 min

Försvarets materielverk FMV har krupit till korset och lovar nu att rätta till de fel som Flygsäkerhetsinspektionen kritiserat.

Därmed är den omedelbara risken att Jas 39 Gripenplan i Kallinge skulle bli stående på marken avvärjd.

Flygsäkerhetsinspektionen gav FMV två veckor på sig att rätta till felen. Annars hotade inspektionen med att dra in tillståndet för FMV att underhålla Gripen.

– Vi har fått in ett svar men vi vill ha en mera konkret plan hur man tänkt lösa de frågorna vi ställde, säger Anders Janson som är flygsäkerhetsinspektör.

La sig i
Bakgrunden till kritiken är att chefen för flygverkstäderna i Kallinge, Såtenäs och Luleå som överfördes till FMV 2013, slog larm om att han inte kunde utföra sitt jobb för att andra la sig i det som är hans ansvar, och rundade honom när det gällde beslutsfattande. Bland annat infördes ett icke fungerande avvikelsesystem över huvudet på honom.

Ska rättas till
Men nu har FMV alltså lovat att det här ska rättas till, så att chefen för flygverkstäderna ska få kontroll över sin egen verksamhet, vilket också var förutsättningen när verkstäderna införlivades i FMV. Och det ska ske genom att ansvarsfördelningen inom FMV tydliggörs, och att flygverkstäderna tillåts följa reglerna för militär luftfart, vilket inspektionen slagit fast att FMV i flera fall brutit mot.

I praktiken
Och för att FMV även i fortsättningen ska få behålla tillståndet att underhålla Jas 39 Gripen måste verket före årets slut visa att åtgärdsplanen verkligen genomförs i praktiken, säger Anders Janson.

Och Flygsäkerhetsinspektionen får stöd av ordföranden i försvarsutskottet, Allan Widman (L). Han har med oro följt rapporteringen om FMV och risken att förlora tillståndet att underhålla Gripenplanen.

– Att de svenska stridsflygplanen i det nuvarande omvärldsläget ska bli stående på marken är naturligtvis inget alternativ, säger Allan Widman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".