Gustaf Hallén från HIF Karlskrona. Foto: Torbjörn Sunesson
P4 Blekinges bloggare ställer sig frågan om det är kris med anledning av resultatet så här långt. Foto: Torbjörn Sunesson
Gustaf Halléns handbollsblogg

"Varenda en är obotliga vinnarskallar"

Vår bloggare Gustaf Hallén funderar kring några viktiga frågor. En av frågorna är om man upplever att resultatet hittills kan kallas för kris. 

Som några såg så var SVT förbi mig på jobbet uppe på restaurang Källarmästaren.

De ställde lite frågor kring läget i laget. Hur jag tyckte och kände att våran ungefärliga första halva varit. Känns nästan mer som en fjärdedels avstämning med tanke på att vi har rätt många matcher här i december.

Men de kanske räknade halvtidsavstämning sett till hur många månader det är kvar av säsongen borträknat januari då det är uppehåll, vad vet jag. 

Tankarna snurrar
Det var intressant. De frågade om den smala poängskörden var en krisfaktor. Om vi kände att tio förluster på tretton matcher var panik. Om en ny arena var viktig för oss.

Det kom tyvärr aldrig med i klippet men det fick i vilket fall mina tankar att snurra. 

Sex poäng på tretton matcher, klart vi inte är nöjda. Varenda person i den här gruppen är obotliga vinnarskallar. Vi alla tycker att vi kan slå exakt vilket lag vi än möter.

Vinna rätt matcher
Vissa kallar det orealistiskt men vår tro på oss själva är stark, därför är hedersamma förluster mot topplag inget vi vill samla på. Vi vill ta poäng exakt varje match och gärna två om det går.

Att vi inte lyckats trots väldigt bra prestationer mot topplag får vi acceptera, däremot har poängen kommit mot de lag de gör oss mest nytta.

För vinner vi över exempelvis Aranäs, Drott, Skövde och Ricoh så betyder det att de missar två poäng och vi vinner två poäng i kampen mot de lag som vi förväntas kämpa med i botten.

Det blir ju då nästan som att man drar iväg fyra poäng gentemot dem. Därför tycker jag verkligen inte att sex poäng är en kris. Vi har trots allt fyra lag efter oss vilket just nu betyder säker mark och inget kvalspel. Men som sagt vi är inte ens halvvägs.

Gillar inte skrytbyggen
Ny arena då. Hur mycket betyder det? Klart det vore ett stort steg och en stor del till att etablera sig i elitserien.

Men det är inget som egentligen har med det sportsliga att göra. En ny arena skulle kunna ge förutsättningar för arrangemang, en modernare arena skulle kunna ge oss bekvämligheter, men det kommer aldrig ge några poäng, poängen måste man ta oavsett.

Dessutom är jag inget vidare fan av skrytbyggen. Självklart vill jag se svenska elitserien utvecklas, förbättras, men att ställa orimliga krav på arenor behöver inte vara hela lösningen.

Tycker personligen stora hallar som gapar tomma är väldigt tråkigt. 

Idealet måste väl ändå vara att ha en hall man snudd på fyller varje hemma match? Det skapar ju en mycket roligare atmosfär och framförallt tror jag det bidrar till upplevelsen för både spelare och publik.

Samtidigt som att vissa hallar mer är lämpligt för något helt annat än elithandboll.

Måste hänga med
Att till exempel Kristianstad har en arena för runt 5000 åskådare tycker jag är logiskt då de har nästintill fullt varje match. Men ta istället lag som Lugi, Malmö och Drott.

Tre stora och rätt moderna arenor, kanske framförallt Halmstads och Lunds, men där känslan blir att arenan är någon storlek för stor med tanke på antalet stolar som gapar tomma.

En liknande arena här i Karlskrona det skulle bidra till att vi kan etablera oss, till att svensk handboll tar steg framåt som liga. Det är bara kolla på andra lag i serien. Ystads arena invigs i början av nästa år, Guif spelar sin sista säsong i sporthallen och om jag inte har fel har även Sävehof en ny hall på gång i Partille.

Klart vi i Karlskrona måste hänga på om vi vill etablera oss i finrummet. Men jag hoppas verkligen att det blir en arena anpassad för intresset och för antalet människor som väljer att ta sig dit.

Inte en arena som får en att känna sig som att man besöker stadsbiblioteket på Odengatan hemma i Stockholm. Då spelar jag hellre i en något omodernare hall men som skapar en väldig atmosfär och känsla.

#24

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".