Ett collage med en bild på Nättrabyskolan och på reportern Henrik Olsson. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
1 av 2
Nättrabyskolan var en av de skolor där vi kunde gå runt ostörda. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Fyra bilder på skolor med röda kryss över. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
På Fredriksbergsskolan, Lyckeby Kunskapsscentrum, Nättrabyskolan och Rödebyskolan var det ingen som kom fram till vår reporter. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
#SÄKERSKOLA

Efter Trollhättan: Så lätt var det att röra sig på länets skolor

Rektorn: En timme är alldeles för lång tid
2:45 min

En hel timme. Så länge kunde P4 Blekinges reporter gå omkring på flera av Blekinges skolor utan att en enda vuxen undrade vad han gjorde där. 

Vad tycker du? Kommentera gärna. 

Två månader efter skolattentatet i Trollhättan där tre personer dödades kunde en reporter från P4 Blekinge gå runt i en hel timme på fyra av länets största skolor utan att någon vuxen kom fram och kollade vad han hade för ärende på skolan.

Länets största skola, Nättrabyskolan utanför Karlskrona är en av dem. Där kunde reportern gå runt både på skolgården och i korridorerna. 

"Känns obehagligt"
Hampus Johansson, som går i nian på skolan tycker inte att det är bra. 

– Det känns obehagligt. Samma sak skulle ju kunna hända här som i Trollhättan, säger Hampus Johansson. 

Hans klasskompis Jessica Morin håller med. 

– Lärarna borde bry sig mer om vilka som går runt här. De kanske inte vill se och är rädda, säger hon. 

Uppmanas ta kontakt
Jessica Ahlgren som är rektor på Nättrabyskolan berättar att alla som jobbar på skolan har uppmanats att gå fram och hälsa på personer som de inte känner igen och fråga vad de har för ärende. 

– En timme är alldeles för lång tid. Det är svårt att svara på varför det inte gick till så denna gången. 

Även på Lyckebyskolan, Rödebyskolan och på Fredriksbergsskolan kunde vår reporter gå omkring utan att få frågan vad han hade för ärende där. 

Under förmiddagen fortsätter vår granskning med föräldrar och elevers reaktioner på resultatet från den här undersökningen av säkerheten på länets grundskolor.

I eftermiddag berättar vi vilka skolorna är där vi inte kunde röra oss många minuter förrän vi blev ifrågasatta av någon vuxen.

Så här gjorde vi skolgranskningen

Vår reporter gick under vecka 47 till 10 grundskolor som tillhör de största i länet. Skolorna har, enligt statistik från Skolverket, mellan 356 och 852 elever.

På skolorna gick vi in genom huvudingången eller det som uppfattas som huvudingången och sen rörde vi oss runt i skolan tills vi blev ifrågasatta eller utkastade.

Vi har inte, utan tillåtelse, gått in på skolor som har varit låsta eller som har haft skyltar om att obehöriga ej har tillträde.

Vi har varit på plats mellan 45 minuter och 60 minuter. Därefter har vi åkt därifrån. Vi har senare presenterat oss för skolledningen. 

Vem får vara på skolan:

Det är upp till varje enskild rektor att besluta vem som får vara på skolan. Skolan är ingen allmän plats. Källa: SkolverketGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".