Nattpatrullen i Olofström går på knäna

Hemtjänstens nattpatrull i Olofström slår larm om orimliga arbetsvillkor. Nedskärningar har gjort att nattpatrullen har räknat ut att de bara har på sig tre minuter till varje vårdtagare, skriver BLT.

Nedskärningar de senaste åren har gjort att nattpatrullen har fått fler arbetsuppgifter än tidigare.

– Arbetet sliter på oss. Vi skulle vilja att politikerna såg oss, vad som har hänt de senaste åren. Vi har haft en bra vård i Olofström, men det har vi inte längre, säger Josefine Stensson som jobbar i nattpatrullen.

De är så många vårdinsatser som behöver göras varje natt att nattpatrullen har räknat att de bara har tre minuter på sig hos varje vårdtagare.

Patrullen täcker hela kommunen och det innebär långa körsträckor som framförallt vid vinterväder och stormar innebär förseningar eller i värsta fall att man inte kommer fram alls.

– Inför varje natt förbereder vi oss på att man inte garanterat kan få en paus för mat, toalettbesök eller dokumentation. Att varje morgon när man gått av sitt pass känna att man inte gjort ett bra jobb är en vedervärdig känsla, säger Robin Sabo som också arbetar i nattpatrullen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".