Frederik Andersson växthus odlare
Det behövs ännu mer energisnåla växthus, säger Frederik Andersson. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.

Svenska växthus allt mer klimatsmarta

Odlare: Vi gick över till flis av ekonomiska skäl
1:33 min

I början av 2000-talet användes fossila bränslen till många svenska växthusodlingar men idag är det helt annorlunda. Det visar en ny rapport från Jordbruksverket.

Det är högsäsong för julstjärnor och bakom odlaren Frederik Andersson utanför Kristianstad breder ett rödvitt blomsterhav ut sig.

– Vi får hem rotade småplantor i augusti när det fortfarande är ljust och varmt. Det är först när vi kommer fram i november och december när det är kallt ute som det krävs lite energi, säger han.

Frederik Andersson, som främst odlar prydnadsväxter, valde bort oljan för några år sedan.

– I första hand var det av ekonomiska skäl eftersom oljan rusade iväg prismässigt. Nu har vi konverterat till flis och fått en billigare uppvärmningskostnad.

Finns det något mer man kan göra för att bli ännu mer klimatsmart?

– Det är att spara ännu mer, att bygga ännu bättre växthus som är ännu mer energisnåla. Det behövs.

I Sverige krävs det extra ljus och värme för att hålla igång växthuset året runt. Men sedan i början av 2000-talet har energiförbrukningen på svenska växthusodlingar mer än halverats.

Under samma period har också användningen av fossila bränslen minskat med mer än 80 procent bland växthusodlarna i landet, enligt en ny sammanställning från Jordbruksverket. Sammantaget leder det här till en tydlig minskning av odlingens klimatpåverkan.

Ändå finns det utmaningar kvar, något som julstjärnorna är ett exempel på. Idag finns nämligen den större delen av sticklingsproduktionen inte i Sverige.

– På lantbrukssidan finns det fortfarande någon form av förädling i Sverige. Men på blomstersidan och grönsakssidan har all den förädlingen blivit för dyr och ligger i andra världsdelar, säger Frederik Andersson.

Så du tänker att det inte skulle löna sig att ta fram sticklingarna i Sverige?

Nä, inte julstjärnesticklingar. Det är av ekonomiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".