Redan i dörren blev vår reporter stoppad på Sunnadalskolan i Karlskrona där Ulla Ståhl är rektor.
Redan i dörren blev vår reporter haffad på Sunnadalskolan i Karlskrona där Ulla Ståhl är rektor. Foto: Henrik Olsson / P4 Blekinge
#SÄKERSKOLA

Skolor med många nationaliteter snabbare på att stoppa utomstående

Läraren: Trollhättan finns i tankarna
4:13 min

Skolor med många nationaliteter var mest noggranna med att fråga vad obehöriga person som rör sig på skolan har för ärende.

Det visade det test av säkerheten på länets grundskolor som P4 Blekinge gjorde under ett par dagar i förra veckan. (Se hela listan här).

På Snäckebackskolan i Ronneby går många elever med annan bakgrund än svensk. Där kom läraren Annelie Thomsson fram till oss nästan direkt. 

– Jag tänkte direkt att jag måste ta reda på vem du var, berättar hon. 

Tänker på Trollhättan
Hon tror att det faktum att skolans elever har många olika nationaliteter kan vara en orsak till att det är snabba med att identifiera obehöriga inne på skolan. 

– Absolut. Trollhättan finns i tankarna, berättar hon. 

Inte heller på Sunnadalskolan i Karlskrona kunde vår reporter röra sig många sekunder innan en vuxen kom fram. Där stoppades han redan i entrédörren.

– Dels vill vi veta vem det är som kommer hit, dels ska besökaren känna sig välkommen, berättar Ulla Ståhl som är rektor på Sunnadalskolan. 

Inget nytt
Hon förklarar att skolan uppmanar sina anställda att ta kontakt med besökare som de inte känner igen. 

– Säkerhetsperspektivet finns alltid med i bakhuvudet, men främst gäller det att besökare ska få hjälp att hitta rätt. Det har vi jobbat på i många år, säger hon. 


Så här gjorde vi skolgranskningen

Vår reporter gick under vecka 47 till 10 grundskolor som tillhör de största i länet. Skolorna har, enligt statistik från Skolverket, mellan 356 och 852 elever.

På skolorna gick vi in genom huvudingången eller det som uppfattas som huvudingången och sen rörde vi oss runt i skolan tills vi blev ifrågasatta eller utkastade.

Vi har inte, utan tillåtelse, gått in på skolor som har varit låsta eller som har haft skyltar om att obehöriga ej har tillträde.

Vi har varit på plats mellan 45 minuter och 60 minuter. Därefter har vi åkt därifrån. Vi har senare presenterat oss för skolledningen. 

Vem får vara på skolan:

Det är upp till varje enskild rektor att besluta vem som får vara på skolan. Skolan är ingen allmän plats. Källa: SkolverketRelaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".