Richard Karlsson och Suhail Chamiyeh. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Richard Karlsson och Suhail Chamiyeh. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio

På kvällen blir Sparbanken flyktingarnas språkcafé

Richard Karlsson: Språkbanken är mer än att plugga svenska
12 min

På dagen frågor om konton, lån och fonder. På kvällen fika, umgås och lära sig svenska. Sparbanken i Sölvesborg-Mjällby fyller numer en viktigt funktion för flyktingar.

Idén är enkel. Det finns en bank som står tom på kvällen. Och kommunen har många nyanlända och asylsökande som inte vill något hellre än att komma igång och lära sig svenska.

– Språkbanken är en enkel aktivitet men den måste göras och det är mer än att plugga svenska, här får man ett avbräck i vardagen och får träffa andra och umgås, säger Richard Karlsson, VD på Sölvesborg-Mjällby Sparbank. 

Stort engagemang
Organisationen Soul of humanity har hjälpt till att hitta studenterna på flyktingboendet Hanöhus. De har också tagit fram studiematerialet som är inriktat på att eleverna ska lära sig ord och fraser till vardagssituationer som att handla i affären, gå till läkaren eller till arbetsförmedlingen. Och det var inga problem att hitta de 12 personer som hjälper till som svensklärare om måndagskvällarna.

– Vi har fått så otroligt många människor till Sverige och det kommer komma ännu fler de närmaste åren och det är ju totalt bortkastat både för dom och för oss om vi inte lyckas få in dem i vårt samhälle, säger Richard Karlsson. 

Känner sig delaktiga
En av deltagarna på Språkbanken är 40-åriga Suhail Chamiyeh som kom till Sverige från Syrien för ett och ett halvt år sedan.

– Vi får en varm känsla i kroppen av att komma hit och prata, umgås och skratta med svenskarna. Det får oss att känna att vi tillhör samhället vilket gör att man vill lära sig språket ännu mer.

Eftersom intresset är så stort för Språkbanken funderar Richard Karlsson redan på att utöka med ytterligare en dag i veckan. Nästa år finns också planer på att starta Läxbanken där högstadie- och gymnasieungdomar kan komma och få hjälp med sin matteläxa en kväll i veckan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".