Villa i Svedala. Fotograf: Johan Bävman / TT
1 av 2
Villa i Svedala. Fotograf: Johan Bävman / TT
Anelie Fasth jurist som arbetar med radon på Boverket Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Anelie Fasth jurist som arbetar med radon på Boverket Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ingen koll på radonhus i Blekinge

"Radon är farligt"
1:10 min

Trots att det i Blekinge finns flera bebyggda högriskområden för radon, finns det ingen kontroll på hur många saneringar som görs.

Detta trots att radon i inomhusluften är den miljöfaktor som orsakar flest dödsfall.

– Radon är farligt eftersom det är en hälsorisk, och radon leder till ungefär 500 lungcancerfall per år, säger Anelie Fasth som arbetar med radon på i Karlskrona.

Syns inte
Radon varken syns, luktar eller smakar något, så enda sättet att veta att man bor i ett radonfritt hus är att mäta. Mätningen görs under eldningssäsong det vill säga oktober-april, under minst två månader. Och värdet får inte överstiga 200 bequerel per kubikmeter luft.

Men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det 400.000 bostäder i Sverige som har högre gränsvärde än det tillåtna, och bara en liten del av dem är åtgärdade. I Blekinge finns högriskområden för radon bland annat runt Olofström och Mörrum, på Torhamnslandet och norr om Karlskrona.

Gränsvärde
För att hitta och åtgärda alla bostäder med halter över gränsvärdet krävs mätningar i så gott som alla småhus. Men efter att bidraget för radonsanering togs bort för knappt ett år sedan finns ingen myndighet som har kontroll över hur många mätningar eller saneringar som görs, och det är ett bekymmer, menar Anelie Fasth.

Beräkningar
Det finns inga beräkningar på hur många hus i Blekinge som ligger i högriskområden för radon, men egentligen spelar det ingen roll eftersom även bostäder i lågriskområden kan ha förhöjd halt.

– Därför bör alla radonmäta sitt hus, säger Anelie Fasth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".