Allt fler skolor inför namnskyltar. Foto: Henrik Olsson /P4 Blekinge
1 av 2
Allt fler skolor inför namnskyltar. Foto: Henrik Olsson /P4 Blekinge
Annelie Thomsson och hennes lärarkollegor på Snäckebackskolan i Ronneby bär redan idag namnbricka.
2 av 2
Annelie Thomsson och hennes lärarkollegor på Snäckebacksskolan i Ronneby bär redan idag namnbricka. Foto: Henrik Olsson / P4 Blekinge
#SÄKERSKOLA

ID-brickor - ny säkerhetsåtgärd på länets skolor

Rektorn: Namnbrickor ska ge oss bättre koll
1:41 min

Flera skolor i länet inför namnbrickor. De som jobbar på skolan ska bära en ID-bricka på tröjan, för att det inte ska råda några tvivel om att de tillhör personalen.

Näst på tur står Sunnadalskolan i Karlskrona.

– På nyåret kommer all personal få en identitetsbricka med namn och foto. Nytt är dessutom att alla besökare ska utrustas med ett besökskort, säger skolans rektor Ulla Ståhl.

Efter det tragiska skolattentatet i Trollhättan är det även klart att Fredriksbergsskolan i Ronneby och Österslättsskolan i Karlshamn inför namnbrickor.

Intressant idé
På Bodetorpsskolan i Karlshamn, Högavångsskolan i Olofström och Bokelundsskolan i Sölvesborg har frågan inte tidigare varit uppe, men vid vår rundringning till rektorerna säger de att idén är intressant.

På Snäckebacksskolan i Ronneby och Lyckeby kunskapscenter i Karlskrona bär personalen redan idag namnskylt.

Rektor Ulf Nilssons personal i Lyckeby bär fotolegitimation sedan terminstarten i augusti.

"Rutinen har brustit"
Efter P4 Blekinges granskning, som visade att vi kunde gå runt i en timme på skolan utan att någon undrade vad vi gjorde där, funderar rektorn  på varför rutinen att okända ska tillfrågas om att legitimera sig inte fungerade vid vårt test.

– Det är därför vi har ID-kort. Och sedan har ju onekligen rutinen brustit här, det förstår jag ju. Det är något vi måste ta tag i, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".