sol skymtar bakom moln och snöiga grenar
Vintersolen är en klurig historia. Foto: Hasse Holmberg/TT

Veckans varfördådå: Varför är midvintersolståndet ojämt fördelat?

Meteorolog: Värmen studsar tillbaka på bilen
3:55 min

Varför ingen frost när bilen stått under carport  och varför är midvintersolståndet ojämt? 

Lyssnaren Stefan hörde av sig med en undran:


Varför vänder det inte samtidigt vid midvintersolståndet? Nu står det stilla på kvällen och solen kommer inte att gå ner tidigare. Men på morgonen fortsätter det att dröja ett par veckor till innan det vänder och solen går upp tidigare än dagen innan. Varför?

SMHI:s meteorolog Erling Brännström medgav att det är klurigt:

– Det handlar om att när vi delat in dygnet i 24 timmar antar vi att jorden rör sig cirkulärt runt solen när den i själva verket rör sig i en elliptisk form, ungefär som en korv. Detta gör att det är skillnad mellan den verkliga tiden och den tiden vi en gång har antagit när vi gjorde våra klockor. Den rör sig också snabbare på vintern än sommaren och den skillnaden skapar denna förskjutning på två veckor, menar Erling Brännström. 

En annan lyssnare undrade hur det kommer sig att det inte blir frost på bilar som står under en carport, när det egentligen bara är ett tak över som skyddar:

– Det beror på att värmen som lämnar bilen träffar taket och strålar tillbaka mot bilen igen. Så det blir faktiskt inte lika låga temperaturer som en bil som  till exempel står bredvid en carport, förklarade Erling Brännström. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".