Per Nilsson och Humlan Milton på ambulansen i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 2
Per Nilsson och Humlan Milton på ambulansen i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Roger Nihlén verksamhetschef akutkliniken. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Roger Nihlén verksamhetschef akutkliniken. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Personalbrist gör att ambulanser står stilla

"Det ringer en varningsklocka om att folk inte ska orka"
0:49 min

Det råder brist på personal på ambulansen i Blekinge. Orsaken är att det är svårt att hitta medarbetare med rätt utbildning och rätt kompetens.

Ambulansen i länet har sedan hösten 2014 ett utökat uppdrag, men har svårt att få tag på folk med rätt utbildning och kompetens, vilket gör situationen ansträngd.

Bristen på folk har medfört att vissa ambulanser under hösten tvingats stå stilla.

– Det ringer en varningsklocka om att folk inte ska orka och inte vilja gå till jobbet. Det kan handla om att utbrändheten kommer smygande. Organisatoriskt är det jobbigt, berättar Humlan Milton som är ambulanssjuksköterska i Karlshamn.

Hon har själv jobbat i två år, men är rädd att de som har längre erfarenhet ska tröttna och söka sig bort. Många nya att lära upp ökar pressen på jobbet. 

Det utökade uppdraget innebär två extra ambulansbilar och två nya så kallade bedömningsbilar. Det har gjort att man behövt anställa 45 nya personer, men tio av de tjänsterna är fortfarande vakanta. 

En av de ambulanser som delvis fått stå still är extraambulansen i Karlskrona. 

– Vi hade för mycket övertid under sommaren, vilket vi försökt minska under hösten. konsekvensen blev att vi fick ställa ambulansen, berättar Roger Nihlén, verksamhetschef på akutkliniken. 

Men detta får istället konsekvenser för ambulanssjuksköterskorna i Karlskrona. 

– Belastningen på oss i Karlshamn ökar när en bil står still i Karlskrona. För då får vi köra dit på larm, berättar Humlan Milton. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".