Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett collage med en bild på Nättrabyskolan och på reportern Henrik Olsson. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Henrik testade hur svårt eller lätt det var att röra sig på länets största skolor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
#SÄKERSKOLA

Lyssnarna chattade med reportern om skolgranskningen

Mellan klockan 15 och 16 chattade lyssnarna med reporter Henrik Olsson, som granskat säkerheten på länets skolor. Läs frågorna och svaren här. 

Lennart: Hur kändes det att gå runt där, kände du dig som en skummis?

Henrik Olsson: Ja, det kändes lite märkligt att gå runt på skolorna på det viset. Det normala är ju att man presenterar sig när man stiger in genom dörren på en skola och berättar varför man är där. Nu hade vi bestämt oss för att vi inte själva skulle ta kontakt med någon. Jag skulle hälsa när någon hälsade men inte inleda någon kontakt själv. Jag kände mig som om jag kom från en annan planet, men det var liksom en del i undersökningsmetoden.

15:09, 17 December 2015

Lennart: Kommer du att göra om det om säg ett halvår för att se om skolorna blivit bättre på det här?

Henrik Olsson: Det tycker jag är en jättebra idé! Det talas mycket ute på skolorna och bland länets utbildningspolitiker om detta just nu. Flera rektorer har sagt att vår undersökning är lite av en ögonöppnare för dem och att det ska lyfta frågan om att alla som jobbar på skolan ska hålla koll. Att följa upp granskningen senare är absolut intressant.

15:16, 17 December 2015

Kristina Linde: En fråga har kommit in via vår Facebooksida. Det är Pernilla som undrar: "Såg ni något samband mellan skolor som även rymmer bibliotek öppna för allmänheten, och skolor som inte har det? Dvs är skolor som inte har allmänna bibliotek snabbare på att reagera på okända personer? Jag försöker inte ursäkta bristerna, men om det finns ett samband kanske man ska överväga att flytta biblioteksverksamheten från skolornas lokaler."

15:18, 17 December 2015

Henrik Olsson: Som svar till Pernilla: Vi kan inte dra någon sådan slutsats Pernilla. Undersökningen är för liten för det. Vi rörde oss dock länge i korridorer och uppehållsrum som inte ligger i direkt anslutning till biblioteken.

15:21, 17 December 2015

Anna-Lena: De flesta vuxna lät dig gå runt på skolan, men var det ingen elev som frågade typ "vem är du"?

Henrik Olsson: En och annan elev sa hej, någon tittade lite misstänksamt på mig, men det var faktiskt varken någon elev eller lärare som undrade vad jag gjorde på skolan.

15:25, 17 December 2015

Karin: Vad gjorde du på skolan när du var där i 40 minuter?

Henrik Olsson: Jag började med att gå in genom skolans huvudingång. Sedan gick jag helt enkelt runt på skolan. Jag satte mig en stund någonstans och sedan fortsatte jag att gå runt. Jag stannade till och tittade i montrar eller på tavlor. Det var ganska drygt. Därför kändes det lite befriande när någon lärare kom fram och undrade "är du här för att gå på kvartssamtal?" eller "kan jag hjälpa till med något?"

15:37, 17 December 2015

Anders: Det är ju inte många arbetsplatser man kan traska in på hur som helst så varför ska det vara så i skolan. Överallt hamnar man ju i en reception och måste anmäla sig och de flesta anställda har passerkort för att komma in på sina arbetsplatser. Skolan är den enda kommunala verksamhet där du kan röra dig fritt. Vad är motiveringen till att skolan ska vara öppen, vad säger de som du har intervjuat om det?

Henrik Olsson: Det innebär ju många praktiska fördelar som exempelvis att elever slipper hålla reda på nycklar eller taggar för att komma in på skolan. Många hänvisar också mer allmänt till att det är en demokratifråga, vi har av tradition ett öppet samhälle och skolan ska inte vara någon isolerad ö som är avskärmad från det omgivande samhället, menar rektorerna.

15:44, 17 December 2015

Barbro : Är det tillåtet för utomstående att gå in på skolor?

Kristina Linde: Hej Barbro. Ja, det bestämmer skolan/rektorn på egen hand.

15:46, 17 December 2015

Lennart: Vore bra om alla skolor i länet gjorde lika. Finns det en samsyn? Kan lokalpolitiker eller Skolverket i Blekinge bestämma något som gäller alla?

Henrik Olsson: Skolverket som är en myndighet på central nivå och har inget med ansvaret för säkerheten på skolorna att göra.Det ansvaret ligger på varje kommun och på varje rektor. Argumentet för att ansvaret ska ligga på lokal nivå och inte på staten är att behovet av säkerhet kan skilja sig på olika skolor. Vi har inte stött på någon debattör här i Blekinge som vill ha det annorlunda.

15:55, 17 December 2015

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".