Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunal kräver tusenlapp till undersköterskor

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 08.11
"Vi vill höja statusen för yrket"
(2:21 min)
Barnskötaren Rattana Singsaikhao
1 av 3
Barnskötaren Rattana Singsaikhao tycker att hennes yrkesgrupp också är värd högre lön. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal.
2 av 3
Högre lön till undersköterskor och heltid som norm är avtalssekreterare Lenita Granlunds prioriteringar i förhandlingarna. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
Heléne Fritzon, ordförande i förhandlingsdelegationen på SKL. Foto: Anders Jelmin.
3 av 3
SKL vill få till sifferlösa avtal också med Kommunal, enligt förhandlingsdelegationens ordförande Heléne Fritzon. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Många fack- och arbetsgivarparter växlar i dag krav med varandra inför avtalsrörelsen. Det största LO-facket Kommunal kräver att deras undersköterskor ska få högre löneökningar än andra.

Kravet är drygt 1 000 kronor mer i månaden till undersköterskor, berättar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

– Våra krav på löneökningar är 660 kronor för alla och därtill vill vi ha en särskild satsning på undersköterskorna på 400 kronor, säger hon.

Extra satsning
Lönekraven som Kommunal berättar om i Ekot i dag betyder att Kommunal accepterar industrifackens krav på 2,8 procents löneökningar i ettåriga avtal som norm, räknat på en snittlön för Kommunals medlemmar på 23 600 kronor i månaden.

Med den extra satsningen för omkring 150 000 undersköterskor med yrkesutbildning landar Kommunals totala krav på 3,3 procent.

Höja statusen för undersköterskor
– Vi känner ett stort stöd från både medlemmar, allmänhet och andra om att det är viktigt att höja den här gruppen. Det handlar om vad vi vill ha för välfärd framåt och vi vill att det ska finnas utbildade undersköterskor. Vi vill höja statusen för yrket och då behöver man höja lönerna, säger Lenita Granlund.

Satsningen på undersköterskor innebär att andra lågavlönade yrkesgrupper inte prioriteras. Barnskötaren Rattana Singsaikhao från Stockholm tycker att det är fel.

– Jag tycker att det är ganska låg lön för mycket ansvar. Man jobbar med människor och har mycket ansvar för barn, säger hon.

Måste prioritera
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund försvarar linjen.

– Det här är ett sätt att börja och bryta igenom att få upp en värdediskriminerad grupp, men vi måste givetvis prioritera även andra grupper framåt och det kommer vi att göra, säger Lenita Granlund.

Förutom högre lön kräver Kommunal bland annat att heltid ska bli norm, att parterna ska enas om hur det ska gå till och när det ska vara genomfört.

Önskar sifferlösa avtal
Arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting vill få till sifferlösa avtal utan centralt angivna nivåer för löneökningarna. Om det finns extra pengar till undersköterskor kan inte Heléne Fritzon, ordförande i förhandlingsdelegationen, säga. 

– Nu går vi in i förhandlingar och utgångspunkten är att vi förhåller oss till den konkurrensutsatta sektorn, och märket är viktigt i de diskussionerna. Sedan får vi se hur vi inom den ramen kan arbeta för viktiga yrkesgrupper där naturligtvis undersköterskor är en. 

Kommunals krav ligger ju över märket. Kan ni gå med på någonting sådant eller är det absolut nej? 

– Det kommer inte jag kunna svara på i dag och det ska jag inte svara på heller, säger Heléne Fritzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".