SJ:s snabbtåg. Foto: Tor Johnsson/TT.
Foto: Tor Johnsson/TT.

Gränskontroller får SJ att stoppa tåg till Danmark

SJ:s snabbtåg till Köpenhamn ställs in från fjärde januari. I stället uppmanas resenärer från Stockholm byta till Öresundståg innan överfart till Danmark.

När ID-krav införs för alla resenärer i kollektivtrafik på väg mot Sverige kommer resenärer i stället uppmanas byta till Öresundstågen i Göteborg, Hässleholm eller Lund.

Enligt SVD har SJ tagit fram ett antal scenarier för hur ID-kontrollerna ska hanteras och i detta, det mest drastiska altenativet, dras direktlinjen till Köpenhamn in.

- Vi hinner i dagsläget inte utföra kontroller i Danmark. Trafikplaneringen i Köpenhamn har med såhär kort varsel inte hunnit göra en planering som gör att SJ får det tidsspann som behövs för att utföra id-kontroller på plattformen, berättar Monica Berglund, kommunikationsdirektör vid SJ, för TT.

Redan nu har Kastrup och Köpenhamn plockats bort från SJ:S tidtabeller från den 4 januari.

Alla de som bokat biljett kommer att få ett sms i dag vid lunchtid om förändringen i trafiken, rapporterar TT. Där informeras de om alternativa tåg, och de kommer också att få pengarna tillbaka för den uteblivna resan över sundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".