Marint fartygsför
Marinbasen har vänt sig till tidigare officerare i jakten på personal .Foto: Lena König/Sveriges Radio

Marinbasen rekryterar tidigare anställda

"Får vi 10-15 anställda är vi nöjda"
2:53 min

I jakten på personal har Marinbasen i Karlskrona börjat leta bland tidigare anställda officerare. I nuläget behöver man anställa ett 50-tal officerare.

Under hösten har före detta officerare kunnat anmäla intresse för en rad olika befattningar på förbandet och hittills har rekryteringsmetoden varit framgångsrik.

– Vi har fått in runt 140 ansökningar och bland dem har drygt hälften en officersexamen, berättar Jan Heideman som är personalchef på Marinbasen.

I sina annonser har Marinbasen även vänt sig till officerare anställda på andra förband. Det efter som det inom exempelvis vissa arméförband finns för många anställda sett till hur den framtida organisationen se ut. 

I nuläget behöver Marinbasen alltså anställa runt 50 officerare, men ytterligare 70 officerare kan komma att gå i pension de kommande fem åren. Därför planerar Marinbasen att fortsätta sitt letande bland tidigare anställda även nästa år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".