Blixthalka. Foto Scanpix.
Temabild. Foto Scanpix.

Jul utan snö – då ökar risken för olyckor

Hans Yngve Berg, Transportstyrelsen: Vi är oroliga
1:43 min

Vi har ännu en jul utan snö framför oss och många jultrafikanter drar säkert en lättnadens suck. Men risken för olyckor ökar faktiskt när det inte är någon snö.

Enligt Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen, finns det siffror som visar att olyckorna ökar när det är en grön jul. Och det beror främst på att människor inte tänker sig för lika mycket i trafiken som de skulle gjort om det var snö och besvärligt väder.

– Då vet man att det kan vara svårare att köra, och kanske funderar på hur och när man gör det, säger Hans Yngve Berg.

Anders Othzén har kört taxi i 17 år och han har varit med om både gröna och vita jular, och han vet att det inte är snön som är farlig under vintertider.

– När det kommer till svarthalka får folk ingen förvarning, och då går det ofta för fort, säger han.

Nu när julen bara är någon dag bort känner man på Transportstyrelsen en stor oro med tanke på att högtiden är en av de mest trafikintensiva helgerna under året.

– Vi är lite oroliga just nu. Man kan bli bländad och det kan komma en sådan där halka som man kanske inte alltid ser, säger Hans Yngve Berg.

Läs mer om trafikläget under julen på vår trafiksajt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".