Bryggor och en snötäckt is. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Djurlivet störs av milda vintrar

"Fåglarna mår väldigt dåligt"
0:53 min

Temperaturerna stiger och vi får mindre snö på julen framöver, enligt SMHI. Ett mildare klimat påverkar dessutom växtlighet och flyttfåglar.

Enligt SMHI kommer temperaturerna att fortsätta stiga och vi kommer få allt mindre snö om vintrarna. Det här innebär bland annat förändringar i växtsäsongerna, vilket påverkar flyttfåglarna negativt, berättar Lars Ljungström, som är klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Kalmar.

– Det vi ser nu är att fåglarna mår väldigt dåligt och har svårt att hinna med att anpassa sig till det förändrade klimatet.

När växtsäsongerna kommer allt tidigare gör även insekterna detsamma. Flyttfåglarna hinner inte tillbaka i tid för att föda upp sina kullar när insekterna är som flest.

– Där ser vi en väldigt drastisk minskning av flyttfåglarna.

Även sjöfåglarna påverkas negativt av att växtsäsongerna förändras. Men det är inte bara fåglarna som drabbas av att snön minskar.

– Vi ser på Öland att älgarna minskar väldigt snabbt och det är samma sak där, de hinner inte med lövsprickningen när de föder upp sina kalvar och de är ju beroende av att det är väldigt näringsrik mjölk tidigt på året och det får de inte när växterna har hunnit växa till sig lite. De späda skotten är väldigt viktiga för deras uppfödning, säger Lars Ljungström.

Det här inslaget har gjorts i samarbete med studenter på programmet för journalistik och media på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".