Desirée Karlsson barnmorska och Marita Stenbeck avdelningschef förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 7
Desirée Karlsson barnmorska och Marita Stenbeck. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Badkar förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
3 av 7
Badrummet på förlossningen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Marita Stenbeck avdelningschef förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
4 av 7
Marita Stenbeck hänger upp masken. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Stork förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
5 av 7
Svävande dekoration på förlossningen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Golvbebis förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
6 av 7
Golvbebis på förlossningen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Tackkort från bebisar födda under året på förlossningen Blekingesjukhuset Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
7 av 7
Tackkort från bebisar födda under året. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Lustgas i badet succé på förlossningen

"Mammor åker nio mil med värkar i stället för tre"
1:29 min

Att kunna få lustgas samtidigt som man sitter i ett varmt, avslappnande bad har blivit eftertraktat på förlossningen i Karlskrona.

Sedan badet på förlossningen kompletterades med lustgas i våras har det använts flitigt, och mammorna har fått ytterligare ett alternativ till att lindra smärtan under förlossningen.

– Det är en stor fördel för kvinnorna, säger Marita Stenbeck som är avdelningschef på förlossningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Ryktet går
Och ryktet om den nya smärtlindringsmöjligheten har spridit sig utan att förlossningen gjort någon reklam för det, säger Marita Stenbeck, för under det här första dryga halvåret har det använts nästan hela tiden.

Tidigare gick inte det här, för om kvinnan då behövde smärtlindring när hon låg i badet fick hon snällt pallra sig upp och ur badkaret och in i ett förlossningsrum, vilket kanske inte är så lätt med en tung mage. Nu kan hon stanna desto längre i vattnet eftersom lustgasen hänger på bekvämt plockavstånd.

Ju längre
Ju längre mamman kan stanna i badet desto bättre är det, för ju mer hinner förlossningsarbetet komma igång och ju mer hinner hon öppna sig. Och det är det som är den stora fördelen med lustgas i badet, för ju längre värkarbetet kommit desto mera beredd är kroppen att ta emot en tyngre bedövning, som till exempel ryggbedövning, om mamman skulle vilja det.

Lättare förlossning
En annan fördel är att hela förlossningen går lättare när mamman slappnar av. För det är A och O, enligt Marita Stenbeck.

Och barnmorskan Desirée Karlsson ser inga nackdelar med att ha en mamma längre i badet.

– De som tycker om att bada kan ju stanna där i flera timmar, mycket är ju att bida tiden och låta kroppen göra sitt, säger hon.

– Och skulle barnet födas i vattnet är det ingen fara förutsatt att det är en normal förlossning, säger Marita Stenbeck.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".