Mikael Tornberg är en av många som har kamera hemma för att känna sig trygg. Foto: Lars-Peter Hielle
Mikael Tornberg, en av många som har kamera hemma för att känna sig trygg. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

"Big Brother" har blivit verklighet i hemmet

"Jag vet hur det påverkar en familj att ha haft inbrott "
1:21 min

Det är inte bara robotdammsugaren som varit en populär julklapp. Även efterfrågan på kameror där man kan använda mobiltelefonen för att övervaka hemmet har ökat.

Vi sitter på Mikaels Tornbergs jobb och tittar in i hans vardagsrum genom kameran som är monterad på altanen. Han är tekniknörd men känner sig också tryggare med kameror i hemmet.

– Jag har föräldrar som haft inbrott i sitt hus och jag har själv jobbat inom säkerhetsbranschen, och jag vet hur mycket det påverkar en familj att ha haft inbrott, säger Mikael Tornberg

Vi har pratat med elektronikåterförsäljarna Media markt, Elgiganten och Dustin som alla säljer övervakningskameror. Trenden är att fler köper kameror som sätts upp i hemmen eller på företagen.

Elgiganten ser en ökning på 141 procent under det senaste året. Media markts ökning är 290 procent.

– Tekniken finns där. Det är Ipads, Iphones och touch screen-tv på dagis. När mina föräldrar var gamla och lekte med kottar i skogen så var det en del av deras vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".