Ersay Ibar
Ersay Ibar hoppas på ett ökat intresse för friluftsliv bland ungdomar. Foto: Ingrid Elsftråhle/Sveriges Radio

Intresset för vandring minskar bland ungdomar

"Vandring är väldigt roligt"
1:25 min

Intresset för friluftsaktiviteter som exempelvis vandring minskar bland ungdomar i Blekinge. Därför vill Ersay Ibar starta en portal där föreningar kan samlas och visa vad de kan erbjuda.

Ersay Ibar läser till fritidsledare på Jämshögs Folkhögskola och arbetar med ett projekt där han vill att föreningar ska kunna komma i kontakt med varandra och med ungdomar genom portalen.

Det är väldigt få av Blekinges ungdomar som syns på våra vandringsleder och Ersay Ibars undersökning visar att det syns en minskning av intresset för friluftsaktiviteter under de senaste 10 åren.

Det är inte ungdomarnas fel att intresset minskar, för vet de inte vad som erbjuds kommer ju inte intresset att väckas, menar han:

– Det är ju det vi lägger fram som ungdomar tar åt sig och vi behöver vuxna ledare som är engagerade i friluftsliv.

Han har själv arbetat med ungdomar i många år och berättar att om exempelvis elever kommer och vill ha tips så har inte fritidsledare och lärare någon information att ge. De har inte heller någonstans att enkelt vända sig för att hitta information och det är där han hoppas kunna skapa en mötesplats.

Själv har Ersay Ibar tidigare arbetat i Luleå och ser en tydlig skillnad mot Blekinge:

– De vuxna ledarna där är mycket mer engagerade för friluftsliv än jag kan se här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".