Fyrverkeri-tider är jobbiga för våra djur. Foto: Sveriges Radio
Inte för sent att medicinera traumatiserade hundar. Foto: Sveriges Radio

En vecka efter nyår - hundar lider av posttraumatisk stress

1:37 min

Nyårsraketerna har tystnat men åtskilliga hundar och katter lider nu av posttraumatisk stress.

Telefonen till veterinärklinikerna går varma innan nyårsafton. Hundägare vill veta hur de ska hjälpa sina rädda hundar när det smäller som värst på nyårsafton. Mediciner och att åka bort är vanligt.

Trots det är många hundar och katter nu - en vecka senare - så traumatiserade att de inte riktigt fungerar.

– Man kan koppla det till posttraumatisk stress. Hundar är stressade, vill inte gå ut, de är spända, flåsiga och kan ha svårt att äta, säger Karin Råberg, veterinär i Karlskrona.

Ond spiral
Och har djuret en gång blivit skrämd så väntar oftast ett ännu större trauma nästa nyår.

– Man kan även i det här läget ge medicin som är lite ångestdämpande och lugnande så att hundarna får en chans att slappna av igen. Ochh förhoppningsvis så lägger sig en del av ångesten, säger Karin Råberg.

Ny medicin
Många djurägare har hittills gett sina hundar mediciner som gjort djuret trött och drogat. I år kom en ny medicin särskilt framtagen för att dämpa rädsla för höga ljud. Karin Råberg och hennes kollegor skrev ut mycket av den här medicinen i år.

– Det här nya medlet gör inte djuren trötta men ska minska rädslan för höga ljud. Vi hoppas att det har fungerat men det vet vi först de närmaste veckorna när vi får feed-back från djurägarna, säger Karin Råberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista