Erik Belin Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Erik Belin Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Erik Belins hockeyvärld

Belin: Händelserna på hockeygymnasiet tas ur sitt sammanhang

Jag ställer mig frågande till Skolinspektionens beslut i sin granskning av Nordenbergsskolan i Olofström. Jag tycker att den här inspektionen som gjorts tar ”bristerna” ur sitt sammanhang på något sätt.

Jag har själv plockat puckar, knutit upp skridskor och bjudit på läsk efter förluster på träningar. Enbart för att sätta den extra kryddan på tävlingsmomenten under träningen så skapar man någon form av extra incitament för att öka prestationen hos varje spelare. 

Gymnasieeleverna på Nordenbergsskolan har aktivt valt att söka sig till respektive inriktning. Eleverna på hockeygymnasiet är mellan 15-18 år och är med all säkerhet väl bekanta samt drivs av tävlingsmomentet.

Känner sig inte kränkta
Skolinspektionens kanske mest intressanta bedömning gällande risker för kränkning är när de har tagit upp att förlorare får köra start och stopp efter tävlingsmomenten. Då får ju förlorarna träna mer än vinnarna och alla som är där, är just där för att träna.

Jag menar alltså att jag för det första har svårt att se att man kan uppleva det som kränkande då konsekvensen är något som spelarna är där för att göra -träna och för det andra är det en konsekvens som är lika för alla. Alltså är det inte personligt riktad mot en enskild individ utan vänder sig till de som förlorar i just det träningsmomentet. Att poängtera, det är inte samma spelare som förlorar varje träning, tro mig. 

Viktigast av allt, att hockeygymnasiets elever varken på den här skolan vad som går att utläsa eller utifrån vad jag har fått erfara, har känt sig kränkta. Alla som söker sig till idrotten i den här åldern älskar att tävla och att göra tävlingen till något extra. Det är svårt att förklara men jag har själv varit där, både vunnit och förlorat och jag har aldrig känt sådan gemenskap som jag har gjort med mina medspelare och tränare inom hockeyn. 

KHK-Färjestad
En kvalitetsmässigt dålig hockeymatch där spets avgjorde. KHK gör väl en ok match men har alldeles för lite att komma med denna dag, det blir för slätstruket. Honken studsade tillbaka och är godkänd, tillsammans med Larsson, Söder och Olofsson.

Spontant från matchen:

  • Rhodin har en sekvens under andra perioden som jag tycker är återkommande i hans spel. Först slår han en backhandpassning rakt till en Färjestadspelare, sedan ska han lobba ut pucken och den stannar kvar i försvarszon efter att ha stoppats av en back på blålinjen. Vi har högre kravbild på honom, skärpning!
  • Mikael Johansson är mycket rutinerad och tungan på vågen till att FBK vinner. Vi får inte låta bli att njuta av kvalitetsspelarna som kommer på besök i ABB Arena.
  • Hånberg, Molin och Karlsson är aktiva i båset vilket jag tycker är viktigt och kul att se i dessa tunga tider.
  • Henrion och Söder har kanonlägen under matchen, det får inte glömmas bort.

Nya tag på lördag hemma i arenan, låt det bli en fest och tre efterlängtade poäng!

Reflektioner från övriga länet
Nybro-Mörrum

Starkt av Mörrum att få med sig en poäng. Kan det vara så att laget ändå kommer att klara sig utan  ett kval? Känslan är att laget har fått en bättre tro och känsla på det man gör efter dom två senaste matcherna. Men, Mörrum får inte slå sig till ro utan fortsätta jobba hårt varje dag!

OIK-Hanhals

En bra match av OIK men synd att man inte kan knipa någon poäng på hemmaplan mot ett väntat topplag. Kommer att behövas när Alltvåan ska summeras. Vänersborg nästa match, då blir det tre poäng till Blekinge.

KRIF

Kallinge visar att man vill vara med i toppen. Hudiksvall hade inget att sätta emot när man kom på besök i Soft Center Arena och jag tror att KRIF visar prov på ytterligare styrka när man imorgon tar med sig tre poäng hem från Gotland då man möter Visby/Roma HK. 

Må gott!
Belin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".