Foto: EPA
Foto: EPA

Svensk man skadad efter hotellattack i Egypten

Terrorforskare: En upptrappning av våldet i Egypten
2:14 min

Igår kväll gick gärningsmän till attack mot turisthotellet Bella Vista i Hurghada i Egypten. Tre utländska turister uppges vara skadade, varav en är svensk. 

Mannen höggs med kniv i halsen under attacken mot hotellet Bella Vista, berättar hans far för Expressen.

De åt middag på en restaurang i anslutning till hotellet när angriparna stormade in.

– Allt gick jättefort. Vi satt där och åt och så dök de upp, jag tyckte att de kom utifrån. Jag hade själv pistolen mot mig tre gånger och han blev huggen med kniv, berättar pappan.

De gömde sig under bordet tills fältet var fritt. Ute på gatan fick de skjuts till sjukhuset av en man. 27 åringen fick sys i halsen och stanna kvar på sjukhuset under natten för observation. 

Den skadade mannen skriver från sjukhuset på sin facebook-sida att läget är stabilt. 

Egyptens inrikesdepartement uppger för Reuters att det var två gärningsmän som angrep hotellet, beväpnade med en luftpistol och knivar.

En av dem ska ha dödats av säkerhetsstyrkorna medan den andre greps. Tre utländska turister skadades, förutom svensken var det två österrikare, enligt departementet.

Apollo har 90 turister på hotellet. 36 av dem är svenskar. 

Enligt Peter Brovall från Apollo finns det avspärrningar där attacken inträffade.

– Det rapporteras att det är lugnt i området och på hotellet. Nu arbetar vår personal med att säkerställa kontakt med alla gäster på hotellet, säger han.

Hur säkra var ni på Apollo att Hurghada var ett säkert resmål?

– Vi har alltid nära kontakt med UD och vi följer UD:s rekommendationer.

Peter Brovall säger att gästerna på hotellet flyttas till andra hotell eftersom det ska göras en utredning på plats.

Ros-Marie Karlsson driver en restaurang i Hurghada och bor mittemot det aktuella hotellet. I samband med attacken kom hennes man inspringande och skrek åt henne att stänga restaurangen. 

– Jag drog på mig jeans och stövlar och ska ge mig ut. Folk kom skrikande och skrek gå inte ut för de skjuter dig, säger hon. 

P4 Blekinge vill gärna komma i kontakt med någon som finns på plats i Hurghada. Är du där eller känner du någon? Hör gärna av dig på nyheter.blekinge@sverigesradio.se eller ring 0455-366824.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".