Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Ny behandling mot ögoncancer hos små barn

"Man vill ju testa allt"
2:06 min

En ny behandlingsmetod av cancer i ögat hos små barn kan göra så att barnen får behålla sitt öga, istället för att det opereras bort.

– På barn med ensidigt retinoblastom har vi tidigare opererat bort ögat. Nu väljer vi ibland att använda den nya metoden istället, när vi tror att det finns någon synpotential på ögat, överläkare Charlotta All Eriksson på St Eriks Ögonsjukhus, som arbetar med den. 

Rädda ögat
Behandlingsmetoden har använts i flera år i USA, och går ut på att man via ett blodkärl i ljumsken skickar cellgifter direkt till ögat. Så kan man öka dosen och få bort tumören samtidigt som man sparar ögat.

"Man vill ju testa allt"
Maria Lundströms 5-åriga dotter Anna fick ögoncancer förra året, och är en av dem som har fått pröva metoden.

– Man vill ju testa allt för att rädda ögat. Synen är borta för henne, men ögat får hon behålla. Sedan är det estetiskt också och tårarna kan rinna, det syns helt enkelt inte lika väl att hon är sjuk, säger mamma Maria.

Behandlingen finns i Sverige
Behandlingen görs i ett samarbete mellan St. Eriks Ögonsjukhus och barnonkologer och neurointerventionister på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi i Sverige kan erbjuda samma behandling som man gör på stora centra i USA, trots att vi har så få fall här, säger överläkare Charlotta All Eriksson.

Slår mot små barn
Sjukdomen drabbar bara små barn, och i Sverige har vi mellan sex och sju nya fall per år.

5-åriga Annas behandling har gått bra.

– Anna genomgick tre behandlingar med lyckat resultat. Hennes tumör har försvunnit och inga nya har tillkommit, så nu är vi i det läget att hon kontrolleras regelbundet för att se att cancern inte kommer tillbaka, berättar hennes mamma Maria Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".