Tristan Satyr drar upp luvan på sin svarta tröja. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Tristan Satyr bor i Asarum. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Tristan om könskorrigeringen: Dottern kallar mig redan för pappa

"Folk frågar allt möjligt, som varifrån jag ska få kroppsdelarna"
22 min

Tristan Saraldor från Asarum föddes som kvinna men har hela livet känt att han är man. Nu står han just i startgroparna för att påbörja sin könskorrigering.

– Det känns lite som att ha slumrat hela livet och att jag nu ska få vakna.

Så beskriver 27-åriga Tristan Saraldor det han nu står inför, att påbörja sin könskorrigering.  

Det hela började när han var två år och sprang runt naken i trädgården med sin bror. 

– Jag minns så starkt att jag såg att min bror hade något mellan benen som inte jag hade. Och jag kände redan då att jag borde ha det, säger han. 

Fel bild i spegeln
Hela livet har sedan Tristan vetat att tjej-kroppen han haft inte varit rätt. 

– Jag visste att jag var pojke. Jag vaknade på morgnarna varje dag och kände att jag var man. Och sen möttes jag av en annan bild i spegeln, säger han.  

Vardagen har varit fylld av situationer där Tristan Saraldor inte känt sig "rätt".  Det har till exempel alltid varit ångestfyllt att byta om på damernas och gå på damtoan. 

Maken fick veta först
Trots dessa känslor var det först för två år sedan som han kom ut som transsexuell. Den första som fick veta var Tristans dåvarande man, som han nu är skild ifrån. 

– Hur berättar man för den man är gift med att man är olycklig i sin kropp och inte vill vara kvar i den? Det var väldigt jobbigt, men jag kände att det fick bära eller brista. Tyvärr brast det. Nu är vi goda vänner i alla fall och har löst det här på ett sunt sätt, berättar han. 

Hur kändes det när du kommit ut?

– Det var så befriande. Jag svävade på moln. 

Beslutet att genomgå en full könskorrigering har växt fram de senaste åren. Nyåret 2014/15 bestämde sig Tristan. Det hela innebär flera kirurgiska ingrepp för att den fysiska kroppen ska överensstämma med det man känner sig som. Men först måste man förbereda sig noga.

– Jag har fått mycket hjälp av psykiatrin och gått i samtal. Sedan genomgick jag en könsutredning i ett år. Och nu lever jag som man för att förbereda mig. Efter det kommer testosteronbehandling, berättar Tristan. 

Rösten sjunker
Det första som händer då är att rösten sjunker och blir mörkare. 

– Det blir skönt, för det är mitt största komplex. Sen kommer kroppen att minska andelen fett och öka muskelhalten. Sist kommer skäggväxten, berättar Tristan. 

I framtiden kommer han att ansöka om både underlivskirurgi och att få brösten borttagna. 

– Det kommer ta tid, men jag är bara glad att veta att det kommer hända, säger han. 

Tvåårig dotter
Han och exmaken har en tvåårig dotter ihop, som nu kommer att få följa Tristans förvandling. 

– Det finns många frågetecken även för mig om hur det ska gå, men det får komma med tiden. Vi har redan börjat med att hon får kalla mig för pappa istället för mamma, så det känns jättefint, berättar han. 

Att bo i ett litet samhälle som Asarum har både för- och nackdelar när man ska genomgå en könskorrigering, berättar Tristan. 

– Folk frågar allt möjligt, som varifrån jag ska få mina kroppsdelar. Men jag tar inte illa upp, jag anser att det är viktigt att vara öppen och prata. Kanske kan jag hjälpa någon annan i samma situation, säger han. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".