Maria Wanner är Kommunals ordförande i Karlskrona. Foto: Henrik Olsson/P4 Blekinge.
Maria Wanner är Kommunals ordförande i Karlskrona. Foto: Henrik Olsson/P4 Blekinge.

Krav från Kommunal i Karlskrona: Avgå nu!

8:23 min

Maria Wanner som är Kommunals ordförande i Karlskrona tror att många medlemmar i länet idag blev besvikna att Kommunals ordförande inte avgår direkt utan ställer sin plats till förfogande först vid förbundets kongress i maj.

– Att hon inte lämnar ordförandeposten direkt blir en stor besvikelse. Vi kommer att kräva i en skrivelse att hon går nu för det finns inget förtroende kvar. Hon har ställt till med tillräckligt, säger Kommunals kommunordförande i Karlskrona Maria Wanner. 

Går i maj
Den senaste tiden har det varit turbulent inom Kommunal med avslöjanden om dyra krognotor, fester och lägenheten som utrikesminister Wallström hyrt.

Vid en presskonferens idag berättade Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår vid förbundets kongress i maj.

Öppet hus
Idag håller Kommunal i Karlskrona öppet hus för att ge medlemmarna och andra möjlighet att ställa frågor till fackets ledning i Karlskrona.

Totalt 10 000 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal.

Detta betyder att siffran nästan fördubblats sedan i måndags, då det var 5 000.

– Vi vet inte hur många som gått ur här i Karlskrona, men det har kommit många samtal om det. Jag tror tyvärr att ännu fler kommer att gå ur, säger Maria Wanner.

Det största problemet med att många medlemar går ur bedöms vara att kollektivavtalet urholkas.

– Vår förhandlingsstyrka blir sämre och det här inträffar samtidigt som arbetsgivaren vill försämra avtalet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista