Karen Friberg N Stensjö Nävragöl. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 2
Karen Friberg bor i Norra Stensjö i Nävragöl. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Per Velander trafikplaneringschef Blekingetrafiken. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
2 av 2
Per Velander är trafikplaneringschef på Blekingetrafiken. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Hon är missnöjd med överfull Furbuss

4:24 min

Karen Friberg har pendlat med buss 172 från Fur fyra mil norr om Karlskrona i 20 år och sedan i höstas har missnöjet vuxit bland resenärerna.

Sedan asylboendet i Fur öppnades har antalet resande ökat kraftigt och enligt klagomål är bussen ofta försenad och överfull.

– Flera gånger har jag fått stå hela vägen in till stan, säger Karen Friberg, som kliver på bussen i Nävragöl två och en halv mil från Karlskrona.

Lagt om tiderna
Och hon får medhåll av medpassageraren Ann Gullin som en gång i veckan åker från Nävragöl till jobbet i Ronneby och då har hon tio minuter på sig när bussen kommer till Karlskrona att hinna med tåget till Ronneby.

Men efter att hon missat det flera gånger har hon fått lägga om sina tider på jobbet och börja senare. En gång blev hon förbiåkt när bussen var full och fick vänta 50 minuter i mörker och kyla.

– Och det är flera som är missnöjda, vi pratar om det varje morgon när vi åker bussen, och vi har mejlat och ringt, säger Karen Friberg.

Inte förvånad
Jesper Dagsberg som är föreståndare på asylboendet i Fur är inte förvånad över att det är fullt på bussen. Antalet boende har vuxit från 200 till 500.

– Och de här människorna måste kunna ta sig till stan, säger han.

Per Velander som är planeringschef på Blekingetrafiken håller med om att det kan vara svårt med den långsiktiga planeringen. Migrationsverkets upphandlingar gäller i tremånadersperioder och utöver det kan vara stora variationer.

Kollar statistiken
Per Velander har kollat statistiken på morgonturen från Fur sedan i augusti. Två gånger har antalet passagerare överstigit 50 personer. Och bussen tar 71 passagerare.

Därför ska nu Blekingetrafiken kolla att statistiken stämmer på så sätt att maskinen verkligen registrerar alla resor och att ingen till exempel går på genom bakdörren. Och hela förra veckan satte man in en extrabuss.

"Hänt en gång"
Det är Bergkvarabuss som kör bussen och är bussen full ska de omedelbart rapportera och sätta in en extrabuss. Det har hänt en gång sedan i augusti. Och enligt chaufförerna är det inga problem med överfulla bussar eller upprepade förseningar.

Men Per Velander beklagar att passagerare som mejlat och klagat inte fått något svar.

– Vi får se om det har brustit hos oss så man inte har registrerat det i vårt kundärendesystem, säger Per Velander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista