Entrén på Knut hahns gymnasieskola i ronneby.
Här på Knut Hahnskolan är det som hoten har skett. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Ronnebyelever anmälda för IS-hot

"Uttalanden som att det som hände i Paris var rätt"
0:58 min

Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby har tre gånger under hösten polisanmält elever som uttalat hot där terrororganisationen IS nämnts mot andra elever.

Knut Hahnsskolan är Ronnebys största gymnasieskola med över 900 elever, och här går både vanliga gymnasieelever och vuxna elever på Komvux.

Bråk mellan elever
En av anmälningarna gäller en vuxen elev och de andra gäller ungdomar på gymnasiet. Det handlar om bråk mellan elever där den ene hotat den andre med uttalanden som till exempel:

Jag vet var du och din familj bor, och jag har vapen hemma och jag ska döda dig. Och att det som hände i Frankrike var helt rätt.

Ronny Mattsson som är skolområdeschef i Ronneby säger att det givetvis beror på vem som säger det och i vilket sammanhang, men att alla tre hoten har uppfattats som allvarligt menade.

"Viktigt ta det på allvar"
Skolan har nolltolerans mot brott eller misstanke om brott som gäller våldsbejakande extremism. Och det är viktigt att ta hoten på allvar, säger han.

Anmälningarna från i höstas ledde inte till åtal, men igår hade kommunalrådet Roger Fredriksson (M) ett möte med Säpo.

"Få bild av rykten"
Enligt Roger Fredriksson handlade mötet om kommunens förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism, och bara i förbigående om händelserna i höstas.

– Här handlar det mer om att få en bild av rykten och annat som kan finnas, säger han.

Att det skulle finnas någon i kommunen som verkligen har koppling till IS finns det inget som bekräftar, säger Roger Fredriksson.

Men han säger att han tycker att skolan gjorde rätt som polisanmälde.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".