Bokskog med trädstamamr och löv.  Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio
Priset på skogsmark har inte varit så högt som det är nu på över 20 år. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio

Högsta skogspriserna på 20 år i Blekinge

3:23 min

Priset på skogsmark i södra Sverige har inte varit så högt som det är nu på över 20 år.

Förra året kostade en kubikmeter skog rekordhöga 587 kronor i genomsnitt i södra Sverige som innefattar Blekinge, Skåne och Halland.

Lågt utbud

Det beror bland annat på att det är låga räntor nu och att folk därför passar på att köpa. Det är även lågt utbud av skogsmark på marknaden och en hög efterfrågan som trissar upp priserna.

– Det är många spekulanter på de skogsfastigheter som kommer ut vilket gör att det blir lite högre priser, säger Gunnar Jönsson, fastighetsmäklare på LRF Konsult i Blekinge.

Svårt för yngre

Detta leder enligt Jönsson till att den yngre generationen har svårare att ta över skog efter sina föräldrar, framförallt om man ska lösa ut sina syskon till ett marknadmässigt pris. Och dessutom är det svårare för yngre personer att nyetablera sig när det är höga priser.

– Det hade inte funnits en möjlighet att komma utifrån och gå in och köpa skogsmark idag, säger Anders Toresson, skogsägare i Nättraby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista