Gågata i Ronneby. Foto: Anton Emanuelsson Vretander /Sveriges Radio
Foto: Anton Emanuelsson Vretander /Sveriges Radio

Efter hoten: Ronneby skaffar handlingsplan mot extremism

"Jag vet var du bor och jag ska döda dig"
3:37 min

Ronneby kommun intensifierar nu arbetet med att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Under hösten polisanmälde Knut Hahnsskolan tre gånger elever som uttalat hot med hänvisning till IS mot andra elever. Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) har dessutom haft möte med Säpo och nu pågår arbetet med en strategi för hur man ska agera mot våldsbejakande extremism.

– Den dagen som det ligger något skarpt bakom de här hoten så behövs en plan. Som världen ser ut i dag med extremism åt olika håll så krävs det, säger han. 

Klistermärken och hot
Roger Fredriksson hänvisar bland annat till den högerextrema rörelsen Nordisk Ungdom som med jämna mellanrum satt upp klistermärken och affischer i Ronneby, men också till de polisanmälningar som Knut Hahnsskolan gjorde i höstas. Skolområdeschefen Ronny Mattsson berättar hur det kan låta. 

– För att ta ett exempel så kan det låta såhär: "Jag vet var du bor och jag ska döda dig" och så anspelar man på en extremistgrupp som IS, berättar han. 

"Alla bör ha strategi"
Anna Ekström (L) som är en av företrädarna för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism säger att sådana uttalanden bör uppmärksammas och att alla kommuner bör ha en strategi för hur de hanterar sådana här frågor. 

– Det är hotfulla uttalanden och självklart ska man reagera på det, säger hon. 

Besökte 200 kommuner
Hoten från i höstas polisanmäldes också men ledde inte till åtal. Företrädarna för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism besökte 200 kommuner förra året, däribland Ronneby.

Roger Fredriksson hade igår ett möte med Säpo där man konstaterade att det för närvarande inte finns några tecken på aktivitet med koppling till IS eller andra våldsbejakande organisationer i Ronneby.

Arbetar för fullt
Det finns inga fler möten inplanerade, men arbetet med en handlingsplan pågår för fullt. Planen ska bland annat innehålla utbildning för personal som möter ungdomar, framförallt i skolan och fritids.

Alla lärare har dessutom redan fått en förebyggande genomgång om hur de kan samtala, lyssna och se signaler på extremism både på höger och vänsterkanten, säger Roger Fredriksson. 

– Vi har en utredare som jobbar heltid med detta. Vi vill skapa oss en bild av hur utbrett det här är, säger han. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".