Lisa Sävås, psykologstudent vid Linköpings universitet Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Lisa Sävås, psykologstudent vid Linköpings universitet Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Studie om äldre med depression kan ge nya möjligheter

Lisa Sävås: Det behövs alternativ för dem som har nedprioriterats
1:54 min

Äldre med psykisk ohälsa står i fokus i en ny studie som ska genomföras vid Linköpings universitet. Forskarna efterlyser nu deltagare till studien.

Tidigare studier har visat att psykofarmaka ger sämre effekt för äldre med depression än för yngre vuxna men som det ser ut idag erbjuds äldre sällan några alternativ till behandling.

– Det är ganska ovanligt att äldre får en psykologkontakt. Det skulle behövas alternativ till en grupp som har underprioriterats, säger Lisa Sävås som är psykologstudent vid Linköpings universitet och jobbar med studien.

Idag finns viss forskning om de äldre med nedstämdhet eller depression som har behandlats med kognitiv beteendeterapi men studierna är för få för att kunna dra några slutsatser av.

Lisa Sävås hoppas nu att den här studien vid Linköpings universitet ska kunna bidra med ett gott resultat till forskningen.

Studien ska starta i mitten av februari och nu efterlyser forskarna äldre personer från hela landet som vill delta i behandlingen:

– De äldre som är 65 år eller äldre och som känner att de är nedstämda, har ångest, somatisk smärta eller sömnproblem vill vi komma i kontakt med så att vi kan hjälpa dem att få ett bättre liv, säger Lisa Sävås till P4 Östergötland.

Behandlingen genomförs via nätet. Men trots att studien har fokus på en äldre målgrupp som kanske inte har samma datorvana som yngre menar Lisa Sävås att det inte ska vara några problem att delta.

Enligt henne kommer alla att få den hjälp de behöver.

Finns det några risker med att behandlas via nätet?

– Många kan tycka att det känns opersonligt men vi skriver mycket meddelande till våra patienter och vi kommer att ha koll på dem även om vi inte träffas, säger Lisa Sävås till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".