Jeppe Robertssons och Linda Lövberg på Gummagårdens gurkodling i Sölvesborg. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Jeppe Robertssons och Linda Lövberg på Gummagårdens gurkodling i Sölvesborg. Foto: Lena König/Sveriges Radio.

"Alla andra odlade tomat - så vi valde gurka"

"Växer 10-15 centimeter om dagen"
2:03 min

På Gummagården i Sölvesborg odlas gurka på tre fotbollsplaner. Det hela började med en ovilja att vara som alla andra. 

På odlingen i Sölvesborg odlas det gurka på 25 600 kvadratmeter, vilket motsvarar mer än tre fotbollsplaner. Och det kan behövas eftersom svenskarna är ett gurkätande folk. Fyra kilo per person och år sätter vi i oss. 

– Vi sår i december, planterar ut plantorna efter några veckor när de är 60 centimeter höga och om en månad blir det skörd, berättar Jeppe Robertsson. 

En enda planta ger 50 gurkor. Plantan återanvänds sedan och ger i slutändan 150 gurkor. 34 000 plantor ger alltså en hel del avlånga grönsaker. Och snabbt går det. 

– 10-15 centimeter om dagen växer de, så det är snabba puckar, säger Jeppe Robertsson. 

Han och Linda Lövberg förklarar hur det gick till när de slog in på gurkstigen. 

– Vi var med i föreningen Blekinge Grönt. Alla andra odlade tomater och vi ville inte vara som alla andra. Så vi började odla gurka, säger Jeppe Robertsson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".