Övertandläkaren Per Carlsson mäter käkrörelserna på verksamhetschefen Monica Palmö med hjälp av en ansiktsbåge. Foto: Sarah Rätzer / Sveriges Radio
Övertandläkaren Per Carlsson mäter käkrörelserna på Specialisttandvårdens verksamhetschefen Monica Palmö med hjälp av en ansiktsbåge. Foto: Sarah Rätzer / Sveriges Radio

Satsning ska ge patienter bättre bett

2:19 min

Nu ska de bli billigare och gå snabbare att få tandproteser, broar och kronor som passar.

Folktandvården i Blekinge har köpt in utrustning till alla tandkliniker i länet som mäter patienternas käkar och käkrörelser.

Patienter som behöver sätta in tandproteser gör en avgjutning av sina tänder för att protesen ska passa. Men för att tandprotesen ska fungera helt och hållet måste den även anpassas efter käkens rörelser.

Justerar i efterhand
Nu utgår man efter ett medelvärde men alla har olika käkrörelser och en del patienter måste därför komma tillbaka till kliniken och justera i efterhand.

Men genom folktandvårdens satsning vill man nu både att patienterna ska få proteser som passar bättre och spara tid och pengar som annars läggs på att justera proteserna i efterhand.

– Det kostar kanske 2000-3000 kronor för tandläkaren och ett antal tusen kronor för patienten att lämna sitt arbete en extra gång, så det behövs inte så många gånger förrän man sparat in både tid och kvalitet på utrustningen, säger Per Carlsson, överläkare på Specialisttandvården.

Mätinstrument mäter käkarna
Utrustningen som består av mätinstrumenten ansiktsbåge och artikulator kostar 20 000 kronor per klinik att köpa in och satsningen ligger inom folktandvårdens budget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista