Tre personer framför en färgglad bakgrund. Foto: Sofia Månsdotter.
Josefin Gagnesjö och Roni Sazdar är ungdomsspanare hos Navigatorcentrum. Stephan Anderzén är coach på arbetsmarknadsenheten hos Karlshamn kommun. Foto: Sofia Månsdotter.

Här finns sommarjobben 2016

"Hoppas de får en spark i baken"
1:35 min

Den tionde februari hålls Sommarjobb 2016 som ska hjälpa Karlshamns ungdomar att skaffa sommarjobb.

– Sommarjobb 2016 är ett event där vi kommer ha ett antal företag med anknytning till Karlshamn. De kommer att erbjuda sommarjobb direkt till de ungdomar som besöker eventet, säger Stephan Anderzén, coach på arbetsmarknadsenheten hos Karlshamn kommun.

Hemliga deltagare
Dessutom kommer det erbjudas föreläsningar och workshops som ska hjälpa ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Vilka företag som deltar i evenemanget vill dock Stephan Anderzén inte avslöja.

– Vi har valt att inte gå ut med vilka företag som är med. Vi kan väl säga att vi är väldigt nöjda med vilka företag vi har knutit till oss, det är en stor bredd och det finns mycket sommarjobb där, säger Stephan Anderzén.

Arbetslösheten minskar
I december 2015 hade Karlshamn omkring 400 arbetslösa ungdomar, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det är en minskning med cirka 10 procent jämfört med samma period 2014, men det behövs fortfarande mycket jobb för att hjälpa ungdomarna in i arbetslivet, enligt Stephan Anderzén.

– Det är tufft där ute, många slåss om de lediga tjänsterna, men vi ska ge ungdomarna hopp med det här.

Efterlängtat evenemang
Eventet arrangeras av Navigatorcentrum Karlshamn i samarbete med Arbetsförmedlingen. Josefin Gagnesjö jobbar som ungdomsspanare på Navigatorcentrum, och hon hjälpa till att sprida eventet till kommunens ungdomar. För henne är det här ett efterlängtat evenemang.

– Jag önskar att det här hade funnits när jag sökte sommarjobb. Jag hoppas att ungdomarna får se lite vad som behövs och krävs av dem för att de ska få sommarjobb, och att de får en liten spark i baken, säger Josefin Gagnesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".