Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan. Foto: FRA
Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan. Foto: FRA

FRA: ökad risk för allvarliga incidenter i Östersjön

2:31 min

De senaste årens militärövningar och flygningar i Sveriges närområde har nått en nivå som är den högsta sedan kalla kriget, enligt Försvarets radioanstalt (FRA). 

I myndighetens årsrapport för 2015 lyfter man också fram internationell terrorism och cyberangrepp som viktiga områden i fjol.

FRA:s uppdrag består bland annat i att genom signalspaning i utlandet bidra med information till exempelvis Försvarsmakten, Säpo och regeringen. I myndighetens årsrapport som släpps idag skriver FRA om att "den försämrade omvärldsutvecklingen har medfört att efterfrågan på stöd från FRA har ökat påtagligt".

Varnar
I rapporten pekar FRA specifikt på en "förmörkad säkerhetspolitisk utveckling i vårt närområde" och varnar för att risken för allvarliga incidenter i Östersjöområdet har ökat.

– När det gäller närområdet har det skett en ökad militär aktivitet under de senaste åren, och det har också varit ett tuffare uppträdande. Vi har sett hur ryskt flyg har uppträtt närgånget mot svenska signalspaningsflygplan vid ett par tillfällen, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin.

Internationell terrorism
Förutom den säkerhetspolitiska utvecklingen är internationell terrorism ett annat viktigt område för FRA. Under 2015 har det arbetet också intensifierats i takt med höjningen av terrorhotnivån i november.

– Det har ju också blivit aktuellt genom de attacker och hotvarningar som varit sista tiden, säger Fredrik Wallin.

Vad kan det vara för information som ni tillhandahåller till andra myndigheter?

– Det kan röra utländska terrororganisationer, om terrororganisationer får stöd från Sverige genom finansiering, eller folk som reser iväg för att delta i terrorhandlingar. Men det kan också handla om hot som finns mot Sverige, säger Fredrik Wallin.

Cyberangrepp
Ett tredje område som lyfts fram i rapporten är så kallade cyberangrepp, det vill säga dataintrång där olika länder vill komma åt känslig information från svenska myndigheter och företag.

Angreppen blir allt mer avancerade. Ibland kan skadlig kod ligga vilande i ett IT-system under en längre tid för att undgå upptäckt, senare aktiveras den vid en given tidpunkt och kopierar då den eftersökta informationen.

Sett flera angrepp
Under 2015 har man sett angrepp mot forskningsinstitutioner, industrier och myndigheter berättar Fredrik Wallin.

– Det snabbast ökande hotet när det gäller främmande underrättelseverksamhet är på IT-hotsområdet.

Är det också det största hotet när det gäller främmande underrättelseverksamhet?

– Ja, och det är ett fåtal angripare som är de mest aktiva när det gäller angrepp mot Sverige, och det är de vi fokuserar på, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista