Staffan lager sitter med sin gurkburk framför sig. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Stefan Lager med sina smågurkor. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Han är i matfinal med finfin gurkburk

Därför står det "lilla tjockis" på gurkburken
1:19 min

Med gurkor som egentligen skulle ha kasserats har Staffan Lager tagit sig till final i rikstävlingen Matverk. 

Tävlingen Matverk går ut på att man förädlar eller använder en redan existerande råvara på ett nytt sätt.

Sveriges olika landskap har gjort upp och Staffan Lager och hans "Mormor Märtas finfina smågurkor" får representera Blekinge i finalen. 

– De är uppkallade efter min mormor som gjorde väldigt goda gurkor. Receptet på slanggurkor har gått i arv, berättar han. 

Gurkorna är så kallad andrahandssortering från Gummagårdens gurkodling i Norje. 

– De hörde av sig och undrade om jag inte kunde göra något för att ta tillvara de här små och sneda gurkorna, förklarar Staffan Lager. 

Först när gurkorna var klara fick de nys om den riksomfattande tävlingen Matverk. Att han nu hamnat i final tror Staffan Lager beror på kombinationen av kvalitet och smak.

– Men också det faktum att jag använder råvaror som klassas som sopor om man hårdrar det, säger han. 

I morgon är det final i Nyköping. Juryn bedömer både smak och marknadspotential hos verken. 

Fotnot: På burken står det "lilla tjockis". Lyssna på ljudklippet för att höra varför!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".