En porträttbild på Tobias Karlsson. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Tobias Karlsson sitter gränsle på en svart stol. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Ikväll föreläser Tobias Karlsson i Karlskrona. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Uppväxten ingen dans på rosor för Tobias Karlsson

"Det var en skärseld jag var tvungen att ta mig igenom"
5:17 min

Han är känd som sorglös dansare i TV4. Men ikväll får Karlskronaborna också höra om Tobias Karlssons uppväxt som kantades av mobbing och hemligheter. 

Förutom professionell dansare i Let's Dance så har Tobias Karlsson turnerat över hela världen tillsammans med dansgruppen "Burn the floor" och vunnit många tävlingar både i Sverige och internationellt.

Men ikväll gästar han Kungsmarkskyrkan i Karlskrona som den första gästen i deras föreläsningsserie Livsviktigt. Och det handlar om mer än dans, nämligen om en uppväxt kantad av mobbing och hemligheter.

– Jag började dansa när jag var åtta och älskade det. Men det gjorde mig väldigt annorlunda som kille, jag passade inte in i normen, berättar han. 

Psykiskt mobbad
På högstadiet blev Tobias Karlsson väldigt mobbad. Inte fysiskt, men psykiskt. 

– Det kastades glåpord efter mig under hela högstadiet. Det var verkligen en skärseld som jag var tvungen att ta mig igenom, säger han. 

Hatade sig själv
Ett av glåporden som återkom var "bög", något som kändes extra hårt för Tobias. 

– Det var för att jag ju visste att jag var bög. Jag hatade mig själv för att jag var det och förnekade det i många år, förklarar han. 

Kom ut
Att till slut komma ut blev därför en enormt stor sak för Tobias Karlsson. 

– Jag hade burit på det i tio år och det kändes som en större grej än alla krig i världen. Så när vissa ryckte på axlarna åt det blev jag nästan arg, berättar han. 

Åren efter att han kommit ut handlade mycket om att läka sår. 

– Jag hade ju ljugit en massa om vem jag var och var tvungen att ta igen de åren och berätta för mina nära och kära vem jag verkligen är, säger han. 

Hur tog du dig igenom den värsta tiden?

– Det var dansen som räddade mig. Jag hade ett helvete i skolan om dagarna, men sen hade jag fantastiska eftermiddagar med dans, bekräftelse och vänner. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".