En jägare och hans jakthund står i skogen. Foto: Jessica Gow/TT.
Det handlar om en olaglig pejlutrusning som används för att lokalisera hunden vid exempelvis jakt. Foto: Jessica Gow/TT.

Olaglig hundpejl stör militärens radio

3:22 min

En olaglig pejlutrustning som fästs på jakthundar stör försvarets radiotrafik. Utrustningen sänder på samma frekvens som militären och kan orsaka störningar på två mils avstånd.

Det handlar om en pejlutrustning som man fäster på hunden innan jakt. När den sedan sticker iväg efter något vilt kan husse eller matte följa den via GPS.

Långt avstånd
Problemet är bara att just den här utrustningen som importerats från USA sänder på samma frekvens som försvaret använder, vilket orsakar störningar. Tester utförda av Post- och telestyrelsen har visat att radiotrafik kan störas på så långa avstånd som 18 kilometer.

– Vi ser allvarligt på det här efter som det redan är väldigt trångt på frekvensbanden för radiotrafik, säger Jimmie Adamsson som är informationsansvarig på Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.  

Livstids fängelse
Post- och telestyrelsen har krävt att importören kallar tillbaka alla sålda exemplar, för den som använder den här pejlutrustningen riskerar mycket stränga straff, berättar Birger Hägg på PTS.

– Man bryter mot flera lagar och störning av militär radiotrafik kan i värsta fall leda till livstids fängelse, säger han. 

PTS har beslutat om ett säljförbud för utrusningen, men då återstår ett problem och det är nämligen den privata importen som bara är några klick bort på nätet.

Liv eller död
Försvaret har upplevt störningar, men om det är av en drivande jakthund med en olaglig utrusning som ligger bakom dem har man inte kunnat fastslå.

Givetvis finns det backup-system, men om men om det är bråttom och man inte är beredd på störningar kan det ytterst bli en fråga om liv och död. 

– Ett värsta scenario är ju att man inte lyckas nå varandra om en brådskande sjuktransport, eller att en order om eldupphör inte går ut, säger Jimmie Adamsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista