Klubbens inbjudan till kommunen. Foto: Johan Svensson/ Sveriges Radio.
Klubbens inbjudan till kommunen. Foto: Johan Svensson/ Sveriges Radio.

Politiker får gå gratis på KHK-match – bedöms som muta

0:56 min

KHK har bjudit politiker och tjänstemän från kommunen att se lördagens SHL-match gratis. Nu skriver kommundirektören till de inbjudna att inte ta emot biljetten eftersom det kan bedömas som muta.

Ishockeyklubben Karlskrona HK har bjudit in flera politiker och tjänstemän från Karlskrona kommun att äta buffé och se på lördagens SHL-match gratis.

Tydliga regler
Men nu skriver kommundirektören i ett brev till de inbjudna att inte gå.

– Vi har tydliga regler i kommunen när det gäller gåvor och mutor. Vi har efter rådgivning med kommunjuristen sagt att ingen ska se matchen gratis på lördag, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona.

Vad gäller för buffén?
– Det är upp till var och en att gå på den, menar Lanér.

För ett år sedan klubbade kommunfullmäktige i Karlskrona igenom nya riktlinjer mot mutor.

– Jag har tittat på inbjudan från hockeyklubben och sedan tittat på våra riktlinje. Det kan bedömas som en muta, säger Jessica Norrlander, kommunjurist i Karlskrona kommun.

Inga synpunkter
Klubben har bjudit in kommunen eftersom den nya restaurangen invigs på lördag.

– Det är kommunen som äger lokalen. Vi ser inga konstigheter i att bjuda in de. Väljer de att inte titta på matchen är det deras val, det har jag inga synpunkter på, säger Rolf Lindberg, klubbchef i Karlskrona HK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista