En bild med Emina Covacic, stadsarkitekt Anders Larsson, arkitekt, Jeanette Conradsson, planarkitekt. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio.
Jeanette Conradsson, planarkitekt, Emina Covacic, stadsarkitekt och Anders Larsson, arkitekt är tre av fem jurymedlemmar som ska utse vinnaren. Övriga jurymedlemmar är gatu- och parkchef Marie Louise Svensson Wickström och Dan Pålsson, landskapsarkitekt. Foto: Sofia Månsdotter/Sveriges Radio.

Den som gjort Karlshamn vackrare ska prisas

0:30 min

I dag börjar jakten på vinnaren av Karlshamns första stadsbyggnadspris.

Det splitter nya priset kommer delas ut på KAN-galan den fjärde mars. Det ska gå till ett bygg- eller renoveringsprojekt från de senaste fem åren, som på något sätt har förbättrat stadsmiljön i Karlshamn.

Sju nomineringar
Sju projekt är nominerade. Bland dem finns bland annat det nya kallbadhuset och kommunens vatten-avloppsutbyggnad.

– Vi hade hoppats på ett bredare antal förslag, men det är ju första gången vi delar ut det här priset. Så det krävs att det får någon slags genomslag hos gemene man, och då tror jag att det kommer droppa in fler förslag, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt hos Karlshamns kommun.

"En morot"
Hon är en av fem jurymedlemmar som ska utse vinnaren. De nominerade bedöms utifrån fyra olika kategorier: god arkitektur, god byggnadsvård, god livsmiljö och god tillgänglighet. Vilken byggnad eller miljö som helst kan nomineras, oavsett om den är privat eller kommunalt ägd.

– Förhoppningen är att det här ska sprida sig och blir en morot för de som bygger i kommunen, säger Emina Kovacic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista