Fenomenet beskrivs som en kittlande känsla som börjar på hjässan och sprider sig ner mot nacken. Foto: Janerik Henriksson/TT
Fenomenet beskrivs som en kittlande känsla som börjar på hjässan och sprider sig ner mot nacken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Veckans varfördådå: Varför är vissa ljud skönare än andra?

"Det handlar inte om en sexuell upphetsning"
3:52 min

Varför får vissa ljud oss att känna en härlig känsla? Morgonen redde ut fenomenet ASMR-ljud. 

Det kan vara ljudet av någon som andas, bubbelplast som spricker eller naglar som trummar mot ett bord. Fenomenet kallas autonomous sensory meridian response och är en stor subkultur på nätet.

Någon större forskning på fenomenet finns inte, men psykologen och författaren Jenny Jägerfeld har tittat närmare på hjärnpirret:

– När man pratar om det vet vissa precis vad man menar medan andra aldrig har hört talas om det. De som upplevt det beskriver det som en kittlande eller pirrande känsla som börjar på hjässan och sedan sprider sig ner mot nacken. 

Jenny Jägerfeld poängterar att det inte handlar om någon sexuell upphetsning utan mer en lugnande och angenäm sensation. 

Vilka ASMR-ljud som triggar är individuellt och på nätet kan man hitta en hop med så kallade testfilmer, där man under flera timmar provar olika ljud för att hitta vad som eventuellt kan funka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".