Migrationsverkets skylt i centrala Karlskrona. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
1 av 2
Flyktingar i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn har inte fått Migrationsverkets kurs. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.
Susanna Engelholm, enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
2 av 2
Susanna Engelholm, enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

400 flyktingar saknar introduktion

Migrationsverket: Självklart en brist
2:17 min

Runt 400 nyanlända i Blekinge har inte fått lära sig hur man larmar polis, ambulans eller räddningstjänsten. Introduktionskursen för invandrare har inte hållits sen i november.

Samir Ashqr från Syrien ringde rådgivningsnumret 1177 när hans son fick hög feber. Numret fick han och hans fru lära sig på Migrationsverkets kurs när de kom till Karlskrona för sex månader sen.

– När jag tog tempen på honom så hade han 40,5 graders feber och då ringde jag 1177, säger Samir Ashqr.

Nödsituationer
Kursen handlade också om asylprocessen, arbete, försörjning skolgång - och vad man gör i en nödsituation.
Men runt 400 flyktingar som kommit till Blekinge efter Samir Ashqr har inte fått den här kursen. 

– Det är klart att det är en brist. Sen bor de flesta på våra asylboenden med andra som har fått den här informationen så jag är rätt säker på att de vet ändå, säger Susanna Engelholm, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Karlskrona.

För hög arbetsbelastning
Migrationsverket slutade ge den här kursen i november när arbetsbelastningen blev för hög. Personalen behövdes på kontoret för att ta emot alla asylsökande. I februari drar den igång igen.

– Så här i efterhand skulle Migrationsverket kanske ha länkat till en del kortare informationsfilmer som finns på Youtube. Till en annan gång när man måste prioritera ned så skulle det kunna ligga på vår hemsida, säger Susanna Engelholm.

Tagit reda på själv
Samir Ashqr tror också att även om många blivit utan kursen så har har de tagit reda på det de behöver veta ändå.

– Flyktingar vill lära sig allt och helt snabbt, så jag tror inte att det har varit så stort problem, säger Samir Ashqr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".