Malgorzata Andersson och Iwona Slojka  hoppas på demokratirörelsen. Foto: Monika Titor/SR
Malgorzata Andersson och Iwona Slojka hoppas på demokratirörelsen. Foto: Monika Titor/SR

Blekingepolacker känner oro

2:12 min

Polacker i Blekinge följer polsk massmedia och ser stora förändringar sedan det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, PiS, kommit till makten i Polen i oktober.

– Jag är häpen, ingen hade väntat sig att tiden skulle gå tillbaka till den forna epoken, det är väldigt oroande, man blir ledsen, säger Karlskronabon Iwona Slojka.

Och det är mycket som har förändrats på mycket kort tid. Den nya regeringen kom till makten i oktober förra året. Redan i december klubbade man igenom en ny medielag som gör att det är finansministern som utser chefer inom statliga medier. Chefer som i sin tur rensar ut journalister som inte sympatiserar med den sittande nationalkonservativa regeringen.

Talar ut i sociala medier
– Det är jättemånga journalister som förlorar sina jobb. De vänder sig mot de fria medierna som fortfarande finns i Polen och mot Internet, Twitter Instagram för att kunna uttrycka sin bitterhet och sina åsikter, säger Karlskronabon Malgorzata Andersson.

Malgorzata Andersson tycker att man redan nu kan se att de statsägda medierna bara sänder ut det som den sittande regeringen vill få ut och att de fria medierna har svårt att få intervjuer med statsmakten.

Protesterar genom satir
Men det finns en sak som alltid har räddat polackerna, något som fick dem att överleva under kommunisttiden och det är humorn.

– Det som påminner mig om kommunisttiden det är återkomsten av satir. Det finns många duktiga tecknare i Polen och det är ett stort vapen som man har börjat använda för att säga saker indirekt, säger Iwona Slojka.

Motrörelse som på 80-talet
Men både Iwona Slojka och Malgorzata Andersson hoppas på den nya demokratirörelsen som börjat demonstrera på flera ställen i Polen och liknar den vid den stora Solidaritetsrörelsen på 80-talet.

– Jag tror att den nya makten kommer att förlora snart, för det går inte att kväva folket och speciellt inte polackerna, säger Iwona Slojka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista