körkort
I Blekinge finns det ett 30-tal ärenden där föraren saknar svenskt körkort men hävdar att man har utländskt körkort som tappats bort. Foto: Sveriges Radio.

Åklagare vill lösa problemet med utländska körkort

"Vi har tagit kontakt med en rad länder"
2:54 min

Åklagare vill nu få bättre tillgång till andra länders körkortsregister för att det lättare ska gå att utreda om utländska medborgare verkligen har ett körkort eller inte.

Bara hos polisen i Blekinge ligger det i nuläget ett 30-tal ärenden där förare stoppats utan körkort men då hävdat att man har ett utländskt körkort som man tappat bort.

Trafikpoliser och utredare har berättat att det här är svårutredda ärenden och i mitten av december friade Blekinge tingsrätt en man som var utan körkort men påstod att han tappat bort sitt utländska.

Tagit en kontakt
Det ligger nämligen på åklagaren att bevisa att körkortet inte finns och kan man inte komma åt körkortsregistret i det land personen kommer ifrån blir det knivigt. Men det här hoppas nu åklagarmyndigheten att det delvis ska bli ändring på.

– Vi har tagit kontakt med en rad länder för att lättare få tillgång till deras körkortsregister, berättar Johan Bülow vid åklagarkammarens utvecklingscentrum i Malmö.

EES-länder
Vilka länder man tagit kontakt med vill inte Johan Bülow gå in på, men det handlar om länder som ingår i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Det eftersom man upplever att problemet där är störst.

– En person som kommer från ett land utanför EES kan bara köra utan ett körkort i ett år efter att man blivit folkbokförd här, medan ett körkort från ett EES-land bara fortsätter att gälla, säger Johan Bülow.

Rättsstat
Att det ligger på åklagaren att bevisa att körkortet finns eller inte, tycker Johan Bülow är självklart.

– Det är för åklagaren att bevisa att ett brott har begåtts, det är ju själva grunden i en rättsstat. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".