400 kilovoltsledning.
Regeringen har i dag gett Svenska Kraftnät rätt att fortsätta arbetet med 400-kilovoltsledningen genom östra Småland och Blekinge. Foto: Thomas Wiklund, Svenska Kraftnät

Markägare överkörda av regeringen

0:35 min

Det är nu fritt fram för Svenska Kraftnät att påbörja sitt förberedande arbete inför ett eventuellt byggande av den hårt kritiserade 400-kilovoltsledningen från Nybro genom Tingsryds kommun till Hemsjö i Blekinge.

För i förmiddags avslog regeringen alla de överklaganden som kommit in från bland annat berörda fastighetsägare.

Fastighetsägarna anser att bygget av ledningen inkräktar på deras marker och vill att ledningen grävs ner för att minimera skadorna, men det har Svenska Kraftnät sagt nej till.

– Den oro som har funnits tidigare blir ju ännu värre nu, säger Lars-Ove Johansson regionordförande på LRF-Sydost, som tillsammans med en rad markägare har LRF motsatt sig planerna på en luftledning.

Att det i slutändan skulle bli en luftledning har man på LRF svårt att tro då det skulle innebära att köra över väldigt många markägares vilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista