Skärmdump från KHK:s hemsida. Foto: Skärmdump
Karlskrona hockeyklubb gjorde fel när de inte tog reda på vilka regler kommunen har gällande mutor. Foto: Skärmdump från KHK:s hemsida

Mutexpert: KHK bröt mot koden

"Jag ser det som ett besök där man får ta del av en investering"
2:01 min

Karlskrona hockeyklubb gjorde fel när de inte tog reda på vilka regler Karlskrona kommun har gällande mutor, innan de bjöd in politiker och tjänstemän på kommunen till en gratis hockeymatch.

Den klubb som erbjuder en gåva har ansvar att ta reda på vad den kommun som får erbjudandet har för policy angående gåvor och mutor.

– När man är någon som bjuder in en part ifrån andra sidan så har man ett ansvar att ta reda på vad det finns för regelverk i den verksamheten man bjuder in, säger Helena Sundén som är generalsekreterare på Institutet mot mutor, IMM.

Har Karlskrona hockeyklubb gjort fel?

– Deras agerande är inte förenligt med näringslivskoden, säger hon.

Institutet mot mutors näringslivskod är ett komplement till lagen. Enligt koden har den som erbjuder en gåva ansvar att ta reda på vad den kommun som får erbjudandet har för policy angående gåvor och mutor.

Däremot menar Helena Sundén att KHK gjorde rätt i första kontakten med kommunen.
Rolf Lindberg, som är klubbdirektör i KHK, säger att klubben kontaktade kommunen innan de skickade inbjudan till invigningen. Klubben fick då en lista av Per Jonsson på drift- och serviceförvaltningen över vilka kommunen ansåg skulle bjudas in.

När inbjudan sedan kom visade det sig att även buffé och matchbiljett ingick i erbjudandet och kommundirektören Carl-Martin Lanér uppmanade de inbjudna att tacka nej eftersom det kunde ses som en muta.

KHK kontaktade alltså kommunen men tog inte reda på vilka regler de har gällande mutor.

 - Jag ser det här som ett besök där man får ta del av hur en investering som man har gjort fungerar i praktiken. Jag måste erkänna att jag inte har sett det här som en muta, säger Rolf Lindberg.

Åklagare får bedöma

Om KHK har gjort sig skyldig till brott eller inte vill Helena Sundén inte kommentera utan säger att en åklagare får bedöma det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".