Barn jobbar vid dator
Det blir en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns på sociala medier. Foto: Gunnar Lundmark / TT

16-årsgräns på sociala medier

1:21 min

Inom två år blir det åldersgräns för att få använda sociala medier. Barn kommer då behöva be sina föräldrar om lov för att få använda sociala medier.


Det blir följden av att Sverige måste införa EU:s nya dataskyddsdirektiv, rapporterar SVT nyheter.

Konsumentminister Per Bolund (MP) bekräftar för Ekot att åldersgränser kommer att finnas med när Sverige införlivar EU:s nya dataskyddsdirektiv i svensk lag. 

– Det är ju en dataskyddsförordning som har tagits på EU-nivå, och som sedan ska implementeras i alla länder. Där har man satt en åldersgräns för sociala medier på 16 år men Sverige och andra länder har varit engagerade i att det ska finnas en flexibilitet så att man kan gå ned till 13 års åldersgräns, säger Per Bolund.

– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger Per Bolund.

EU-länderna kunde inte enas om en gemensam åldersgräns, utan det kommer bli upp till varje medlemsland att besluta om åldersgräns någonstans mellan 13 och 16 år. Barn upp till den åldern kommer då behöva be sina föräldrar om lov för att få använda sociala medier.

Regeringen ska nu utreda exakt var åldersgränsen i Sverige ska hamna, och vad det i detalj innebär att målsman ska godkänna användandet av sociala medier.

Per Bolund tycker att det är rimligt att skydda minderåriga på sociala medier genom en åldersgräns

– Idag finns det på flera sociala medier, som Facebook och Instagram, en 13-årsgräns. Det innebär ju inte att man inte kan använda dem om man är yngre, utan det kräver att man har målsmans medgivande. Det tycker jag är en ganska bra princip, för det gör att föräldrar måste bli medvetna och engagera sig i barns användning av sociala medier och internet. Det är bra för det finns en del obehagliga saker som händer på internet också, säger Per Bolund. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista